Det är den 27 november. Vi vaknar som vanligt, vi har väckning på telefon varje dag klockan nio så vi inte försover oss, telefonen ringer – hamnkontoret säger att två poliser vill tala med oss. Lite nervöst undrar vi vad vi nu har gjort, vad kan dom vilja oss. Snabbt iväg till hamnkontoret där två poliser möter oss och på dålig engelska förklarar dom att vi skall infinna oss på tingshuset i morgon klocka nio.Våra axlar sänks lite när vi förstår att det gäller våra cyklar som blev stulna i början av september.
Vi cyklar nästa dag till tingshuset i god tid där en hundra meter lång kö ringar fram till ingången, det går dock ganska fort när porten öppnas. På tredje våningen blir vi mottagna av en ej engelsktalande person men vi lyckas ändå få fram budskapet att vi behöver en tolk. En och en halv timme senare anländer en tolk som pratar mycket bra engelska. Vi får inte gå in till domaren och sekreteraren tillsammans utan först Anders och en halvtimme senare Ewa. Kändes stort att rättsapparaten dragit igång så här för två stulna cyklar. Det visade sig att polisen hade bilder på tjuven via Mediamarkts kameror plus en del annan information och vad vi hade för anspråk, försäkring mm. Vi hade inga större förhoppningar att få tillbaka cyklarna och så blev det, bara att bita i det berömda äpplet. Intressant ändå att få en inblick i spanska rättsväsendet.

Vi har kommit i kontakt med en tysk tjej som bor och jobbar i VLC och som brukar segla med de clubbbåtar som ligger brevid oss. Berte har hjälpt oss en del med tips och rekommendationer här i VLC och har blivit en mycket god vän till oss. Vi brukar ses någon gång ibland och prata. Berte har visat oss en ideell club i närheten, dit men kan komma och sitta med vid olika bord med språk och prata det språk man vill öva på. Det är en mycket trevlig form av ungänge och på clubben kan man köpa ett glas av det man önskar samt en liten nybakad pizza för en liten peng. Vi har varit där flera onsdagskvällar. Vi har också varit på olika små konserter i den gamla isfabriken i området nära oss – El Cabañal.

Vi har nu träffat Rosita och Bernhard flera gånger och gjort olika saker tilsammans. Vi besökte en julmarknad i centrum med omfattande jultema, efter det var vi på en bra sushirestaurang och åt oss ordentligt mätta, detta kan komma att bli vårt nya gemensamma intresse.