Här fortsätter det att vara varmt och skönt, ca 26 grader på dagen och ca 19 grader på natten. Det blir fort mörkt vid 19.45 på kvällen och på morgonen är en lite tidsvill eftersom det är mörkt till ca 8.15 då solen snabbt kommer upp.
Vi lever vardagsliv här med hårvård, nya glasögon till Anders och vi har löptränat några morgnar här utmed stranden. Vi promenerar mycket och ser oss omkring, vi har besökt den gamla amfiteatern där en har hittat och rekonstruerat material från vår tideräknings begynnelse samt sett andra lämningar i staden. Vi besökte en stor medeltida marknad i området kring den högsta punkten i staden vid katedralen.
Vi har också besökt en “Oktoberfest” –
med öltema, liknande den som brukar vara stor i München, Tyskland – med musik och glada människor som svingar en bägare eller två.
Unisax är inte bottenmålad den här säsongen eftersom vi skulle gå mestadelen i sötvatten (kanaler) men nu kommer vi att vara i saltvatten en tid och det kan vara dags att måla botten. Vi bokade en tid för detta i måndags och kom upp på stöttor av områdets varv efter överenskommelse om pris och tid för utförandet. Vi får inte göra något av detta själva! Däremot fick vi tillfälle att tvätta, polera och vaxa friborden – för hand. Det blev ett omfattande kroppsarbete med att få bort all inbrännd salt och gul beläggning, men det blev ett mycket bra resultat som också bevarar gelcoaten (plastytan) under dessa förhållanden som är i Medelhavet. Det blev två nätter på land då vi fick klättra upp högt på en stege för att komma “hem”. Onsdag morgon sjösattes vi, det kulle bli sämre väder så det kändes skönt att få komma på vår plats i vattnet.
Det blåste lite och småregnade under dagen men vi kunde i alla fall spola av på däck, efter att vi har varit på ett varv i två dagar så har vi släpat upp lite skit, fragment av bottenfärg etc.
Framåt eftermiddagen tornade en mörkblå himmel upp sig och vinden och regnet tilltog. Vi kollade upp fendrar och sträcke tampar för vi förstog att något var på gång. Det blev mörkt i luften samtidigt som en tromb drog över oss med ideliga blixtrar, ösregn, båtar fladdrade runt här i hamnen och glasrutor och en massa delar från husen runtomkring flög runt och kraschade andra saker. Vår båt dunsade i bryggan och fick en liten skada på ytskiktet i aktern. Ingen större skada för oss men det var jätteläskigt och mycket skador runomkring. Det hela pågick ca 1/2 timma. Efter det blev det tyst och lite duggregn, folk tittade ut ur sina båtar och började undersöka skador. Båten som kom upp på varvet efter oss – och låg på bockar – hade blåst omkull. Vi tackar högre makter för att det inte var vi som var där då, men det är ju förskräckligt för dem. Dagen efter gick folk runt och fotade, städade, lagade och det rådde en samanbiten stämning.
Vi behövde tvätta kläder så jag packade ihop en kasse och gick till hamnkontoret för att växla några mynt till maskinerna, jag passade på att fråga om det var någon mer knapp att trycka på för att välja värme till tvätten (det står bara info om det på spanska) eftersom jag tyckte att det blev dåligt rent med förra vittvätten, de svarade då att “det tvättas bara i kallvatten”!! – ingen värme alltså…och det har jag betalat för samt köpt annat tvättmedel eftersom jag inte var nöjd med tvättresultatet. Jag blev bestört och vände tillbaka med min kasse och kände mig lurad. Vi samlade sedan ihop all smutstvätt och cyklade ut på stan för att besöka en “laveria” där kan en knöla in allt på två maskiner samtidigt för det finns olika stora maskiner, stora fina tumlare och det går fort och blir rent. Under tiden började det regna och dagen bjöd sedan på mycket regn vilket är välbehövligt och vi passade på att även städa båten inuti. Nu är allt så rent och fint och det är en härlig känsla. Det är nog ett bra sätt att bearbeta trauman på tror jag.

Amfiteatern

Gamalt klocktorn

I gamla staden

Fin rabatt

Fin husvägg

Nu är det klippt

Ruiner mitt i staden

Medeltidsmarknad vid katedralen

Stensättning på trottoar

Fest

Blåser i det som finns

Samling vid pumpen

Vacker byggnad

Uppåt

Utsikt från båten på land

Gnugga och gno

Blank och fin

Tre roder och en propeller

Sjösättning igen