Sciacca – som uttalas “tjacka” – en stad med många trappor, oftast dekorerade med målade keramikplattor. Den längsta trappan från hamnen och upp till staden bestod av 246 trappsteg med hyfsat bra stigning. Det blev en skön motion med ordentlig hjärtmassage och frustande.

Väl uppe i staden var utsikten över hamnområdet och havet magnifik. Staden är känd för sina många keramikverkstäder med intilliggande försäljning och gator och torg är smyckade med keramikkonst och krukor. Till och med busshållplatsernas skyltar (fermata) var utsmyckade med keramikkonst.

Fiske är också en stor del av stadens försörjning, med en armada av fiskebåtar. Lastbilar med kylaggregat väntade på kajen på dagens leverans. Vi såg en fiskebåt komma in i hamnen, privatbilar kom och köpte sin påse med fisk, hängde den på sidobackspegeln och for vidare.

I en gränd fann vi ytterligare bevis på kreativitet, fullt med konst smyckade omgivningen på den här vackra innergården.

Vi blev kvar i Sciacca i sex nätter pga vind och vågor, vädret har varit instabilt nu i ett par veckor och det känns inte tryggt att ligga på svaj i ankarvikar för närvarande. Men det blev flera vändor i den stora trappan, säkert över tusen trappsteg uppåt, under dessa dagar och det behövs … Nu har också italienarna slutat sin semesterperiod så det är inte många på sjön eller på badstränder. Sista natten i Sciacca fick vi denna fina vy med fullmåne att njuta av .