När vi var på väg in till marinan i Marsala passerade vi ett otal enormt stora och vackra maneter, de var stora som fotbollar, var vita och hade en violett rand mellan “kroppen” och “armarna”, dock inga långa tentakler. Vet inte vad de heter men var vackra att se när de flöt omkring båten.

Marsala producerar ett sött bärnstensfärgat dessertvin. Det fanns en vinproducent av detta vin i just Marsala, såklart, det ville vi prova och ringde för att boka ett event med vinprovning och smakportioner av goda sicilianska tillbehör. Tyvärr det var fullbokat närmaste dagarna, det blev vi förvånade över, det finns ju inget folk här. Men vi har tänkt fel förr och travade i stället till vinproducenten för att köpa någon flaska från deras shop…där var det fullt och vi fick inte komma in. Då gick vi till en mataffär och köpte färdiglagade små portioner av siciliansk hämtmat och ett gott lokalt rödvin samt Marsalavin och så hade vi egen vinprovning i Columbia, skam den som ger sig när vi har en bra idé. Men dagen innan det hade vi hittat en superb sushirestaurang, det var så fräscht och gott, samt riktiga konstverk som serverades, “bäst i test” hittills sedan vi startade vår inofficiella sushiutvärdering i Valencia.

Marsala är även kännt för sina marsipanfrukter, men det har vi inte provat…ännu. Det här blev ett stycke med mycket gott ätande, häpp!!

Mazara del Vallo, 15 nm sydost, en enkel hamn som vi tänkte skulle bli en snabb “stoppover”, visade sig vara en mycket trevlig liten stad med en autentisk, levande medeltidskärna och med floden Mazaro som en nerv genom staden och med otaliga fiskebåtar utmed flodbädden, många som tyvärr övergivna vrak, men en del som försörjer staden med färsk “seafood”. Vi såg en stor fiskauktion med ca 30 personer som stog i klunga vid en stor båt och lämnade med ett par plastkassar i vardera hand med fisk, vi tror att det kan vara små restauranger som säkrar sin meny inför kvällen. Den gamla delen av staden innehåller mycket historia och butiker, restauranger, fontäner, samt stora torg och pompösa byggnader.