Nu har havet lugnat sig och vi lämnar Sciacca, mulet väder och ingen vind stävar vi för motor mot marinan i San Leone, ca 6-7 timmar fram. Vi har mailat marinan dagen innan och frågat om plats för natten, men inget svar ännu. Rosita ringer under dagen till marinan, ingen svarar. När vi senare kommer närmare ringer vi igen, ingen svarar, vi ropar på Vhf:en, ingen svarar. Det blev några timmar med gennacker (lättvindssegel) annars motorkörning hela dagen. Vi passerar rödbruna berg, fina vita klippor och intressanta formationer på bergssluttningarna. Naturen är fantastisk.

Vi glider in i hamnen på eftermiddagen och ingen visar oss någon uppmärksamhet och vi ser ingen plats vi kan stanna till på, sååå….. vi beslutar oss snabbt för att gå vidare till vår vinterplats Licata, 4-5 timmar ytterligare och vi bör komma på plats innan solen går ner. Här är det ju ingen skymning så när solen gått ner så blir det snabbt mörkt. Vi kontaktar Marina de Cala del Sole och ber om tillträde, de svarar direkt och uppmanar oss att fylla i ett par dokument och maila dem innan vi kan gå in i hamnen. De vill ha kopior på våra pass, båtens registreringsdokument, båtens försäkringspapper samt att vi ska fylla i en omfattande hälsodeklaration för oss angående covid-19. Det mailar vi iväg och är tacksamma över att vi har god kontakt med internet, samt att vi hade ett oskrivet exemplar extra sedan senaste hälsodeklarationen i Palermo, vår skrivare är inte så pigg längre. Någon timma senare har vi fått godkänt och de välkomnar oss till marinan.

Vi kommer in med solen kvar på himelen och får våra platser, tillfälliga den första månaden eftersom den huvudsakliga vinterplatsen börjar den första oktober. Eftersom vi är medlemmar i Svenska Kryssarklubben, får vi en månad gratis utlöver den ordinarie tiden och vi valde september.

Vi är nöjda med sommarens segling med alla intryck och upplevelser, all planering, väderkoll, ibland snabba beslut och gungeligung i ankarvikar och framför allt underbara miljöer och god mat. Vi ser fram emot att bekanta oss och njuta av Sicilien och Italien från land samt hitta en skön vardagslunk här.

Skrivandet här kommer att bli lite mer sporadiskt eftersom det annars blir mest vardagssysslor att berätta om, men våra äventyr kommer jag skriva om varefter.