Idag startar vi vår nytänkta tur mot provinsen Drenthe och stannar för natt i Zwartsluis. Rosita hade fått en smäll i ansiktet av en fender som fastnat i mantåget, när de skulle lämna en tidigare marina. Den släppte och kom med full kraft upp i ansiktet på Rosita. Hon fick ett blödande sår över näsbenet och besvär med ett öga. Hon hade hittat en ögonspecialist i Zwartsluis och fick en tid där. Efter noggrann undersökning så fick hon instruktioner hur det skulle hanteras och det skulle vara ok om ett par veckor, skönt, vi har ju bara två ögon var och behöver båda.

Vi tvättade en maskin tvätt, det var långt att gå så det blev många steg på stegräknaren innan det var klart. Det fanns en välutrustad marinshop i staden och vi hittade impellrar för 16 € per styck i stället för 42 €, vi köpte två. Färden går vidare med rena lakan, handdukar etc.

Inför en sluss stannade vi för det var en jättestor bopråm inne och på väg att slussa ner, man trodde inte att en så stor båt kunde åka på dessa begränsade vattenvägar och hur skulle den kunna passera oss??… det var en mycket skicklig kapten som manövrerade smidigt förbi och vi kunde slussa upp till vår tänkta nattplats. Slussvakten var en ung kille, som blev glad när han såg vår svenska flagga, han berättade att han varit i Sverige förra sommaren och besökt en nätkompis (en person han träffat på internet via ett onlinespel) han tyckte mycket om landet och då hade han bara varit i Bjuv 🤣

Vi åker på små slingriga floder, delvis kanaliserade och stundtals inte så djupa och med mycket grönska runtom. Den här dagen skulle vi också ta oss från Nederländerna och in i Tyskland via den byggnadsskyddade Haren Rütenbrock kanalen som byggdes 1870-78 och är ca 14 km lång. Under dagen passerar vi under måååånga broar som måste öppnas för oss och det är ganska bra flyt, det enda vi kunde klaga på var att det regnade mestadels av dagen och jag noterade att min regnjacka behöver ersättas med en ny, nödlösningen blev paraply, men det gör ju inget att bli blöt, bara man inte blir sur. Vi kom i alla fall överens om att leta fram våra sjöställ (regn- och vindskyddskläder) som inte använts på sex år.

Efter sista slussen för dagen körde vi ut i floden Ems och stannade i marinan i Haren och vi är nu i Tyskland. Här ska vi stanna några dagar för det är problem vid kommande sluss som ska vara löst den 28 juli.