Efter ett antal veckor i Sverige med många fina möten och stunder, så är vi sent på kvällen, tillbaka i båten och när vi öppnade sittbrunnskapellet och kröp in, så fanns där inne en kasse med färskt bröd, ost, några grönsaker och vin. Det var från våra kära vänner på Columbia som hade kommit tillbaka någon vecka tidigare och välkomnade oss på detta omtänksamma vis. Vi hade ju förvisso lite torrvaror som vi tänkt att det får duga, men nu blev det ju nästan en fullgod supé. Allt är sig likt här i marinan, båten är rejält brun av sand och salt från regn och fukt. Vi – speciellt jag är helt uppfylld av känslor och flow från Sverigeveckorna, så det behövs några dagar för att gå ner till normalvarv och det har vi ju tid för. Det var sedan trevligt att träffa Rosita och Bernhard och vi hade mycket att prata om.

Bästa välkomen-hem-presenten från Thea 4,5 år

Vädret var blandat trist januari ut, så lite underhåll på och i båten kom väl till pass. Båten skrubbades, Anders justerade ventilerna i motorn, jag provade vår nya symaskin som vi köpte i Sverige och släpade med oss på flyget!!. Den ska fungera med tjocka tyger och borde passa till bla reparationer på kapell och segel. Det går och kommer några italienare som tar en tur med sin båt, eller bara tittar till den. Vi ler mot varandra Anders och jag, för på håll låter de ibland som “Linus på linjen”. Även vi tar en båttur i början på februari för att kalibrera kompassen, det var skönt att vara ute på havet några timmar, inget seglingsväder dock.

Nu i februari börjar det komma någon dag då och då som är ganska solig och man får lite vårkänsla i kroppen. Vi har med flit väntat på denna tid, innan alla turister och kryssningsfartyg kommer till hit och vi kan njuta av fler upplevelser i den eviga staden Rom. Vaticanmuseet med Sixtinska kapellet blir det första brillianta besöket för i år. Det är stort och med ofantliga målningar av många kända konstnärer, bla Caravaggio och Leonardo da Vinci. Efter några timmar i den miljön är man rätt så trött i nacken av att titta på de fantastisa takmålningarna och på de höga väggarnas konst. Så småningom kommer vi fram till Sixtinska kapellet där vakter kämpade med att upplysa om att det är förbjudet att fota. Det här är påvens privata kapell i Vatikanen. Den mest kända verken här är av Michelangelo som illustrerar scener ur skapelseberättelsen samt en fresk på altarväggen som framställer “Den yttersta dommen”.

En söndag när vi kom tillbaka till hamnen från en promenad, möttes vi av en liten veteranbilsutställning av Fiat. De tillverkas i Italien sedan 1899, med början i Turin och har en lång tillverkningshistoria. De gamla modellerna är så söööta. Stolta utställare visade stolta upp sina skötebarn och vi gick runt och beundrade.

Våra vänner kom tillbaka efter en resa och var helt lyriska. Det hade hittat en liten by i norra Italien, där det fanns en “pastafabrik” med handgjord färsk pasta, där man kunde beställa direkt över disk vad som önskades och det bakades direkt. De hade med sig lite smakprov som vi samlades kring en kväll, så gott.

Det finns mycket sten att titta på i Rom, denna dag besökte vi en antik bostadsruin. Case Romane del Celio är en underjordisk arkeologisk plats med 20 rum på olika nivåer under kyrkan Sant Giovanni de Paolo, med anor från tidigt 400-tal e.Kr. Platsen har rester av flera romerska hus från olika perioder, platsen har också ett toppmodernt museum med romerska amforor, krukor och andra antika fynd.

På vägen därifrån vandrade vi genom en vacker park, såg papegojor som flög från träd till träd och skränade, roliga skorstenar med intressant kabeldragning och hustak med otaliga antenner. Det var fint att se lite grönska, annars upplever vi att det inte är så mycket sådant i de här trakterna.

På parkeringsbilden nedan står det att det ar stoppförbud på hela torget? På vägen hem passerade vi denna intressanta husbil, jag tror att de som äger bilen älskar Italien. Dagens utflykt avslutades med Sushi på ett enkelt ställe men med mycket god kvalitet.