Vädret är mycket instabilt, vi ligger lågt och fixar lite i båten, jag påbörjar julklappstillverkningen till barnbarnen.

Vi besökte slottet Sant Angelo inne i Rom en dag, det ligger fint med en bedårande utsikt över staden och Tibern, med dess många vackra broar. Många påvar har använt den befästa borgen som försvarsverk. Påven Nicolaus den tredje, lät bygga en hemlig gång från borgen till Peterskyrkan. Påven Clemens den sjunde, fick användning för den hemliga gången när han flydde från kyrkan till borgen under Rom:s skövling år – 1527, av Karl den femtes knektar som plundrade staden. Borgen har senare varit bla ett fängelse och är nu ett museum.

Anders tillverkade dörrar – i sället för den lucka vi lyfte upp och placerade i sittbrunnen var gång vi hade haft igenstängt. Mycket enklare att hantera och snyggt tycker vi.

Vi besökte Katakomberna i Sebastiano, – en gravkammare utav otaliga – i sydöstra delen av Rom. Det finns fem katakomber som är öppna för allmänheten. Vi fick inte fota där nere men, det var smala gångar som ledde runt i underjorden, det är stora områden i flera nivåer och det skulle vara lätt att gå bort sig och är därför inte tillåtet att gå där utan guide. Det finns kor/altare här och där och i hålor eller öppningar utmed gångarna finns det gravplatser. Länk till mer info om katakomber

Några dagar senare kom det ett nytt oväder med stormbyar i upp till 52 knop i byarna, det var inte lätt att vara ute och gå i det vädret.

Vi upprörs ofta över hur smutsigt och skräpigt det är i Ostia, som staden heter utanför Rom där marinan är, det är många utav innevånarna som inte är så välbeställda, men vi tycker nog att det borde gå att kasta soporna i en av de många sopsorteringskärl som som står utställda utmed gatorna. Och hundbajs….man måste hela tiden kryssa mellan högar av olika nyanser av brunt. En dag passerade vi en ung kraftig man med huvtröja uppfälld och med en kraftig stor hund som började knäa mitt på trottoaren, Anders pekade på hunden och såg upprörd ut, ägaren svarade med en axelryckning.. – Italia?!

Till julmarknaden i Ostia första advent, fick vi besök av vår “Valenciadotter” Berte, som kom med flyget för att hälsa på oss, vi var inbjudna till Columbia på middag och vi hade en god och trevlig kväll tillsammans. Nästa dag gick vi runt i Ostia och visade Berte hur vi lever här. Vi hamnade in i en liten julmarknad som sålde lokala produkter att äta, dricka eller bara njuta av. Vi köpte bla en bit god peccorino (fårost från Sardinien) av en man som både var klädd som och luktade som sin ost. Någon julklapp till barnbarn blev det också, trevligt. Vi avslutade vår träff med att äta på sushirestaurang, såå gott och vackert. Kul att du ville komma till oss Berte, hoppas vi ses snart igen.

Vi ville också se Rom och Vatikanstaten i adventstid så en eftermiddag innan mörkrets inbrott, tog vi Metron in till staden. Det var lite kyligt och mycket stämningsfullt på Petersplatsen. Enligt tradition så byggs det upp julkrubbor i nästan naturlig storlek på platsen, med vise män, lamm, jesusbarnet osv med allt som hör till. När det blev tillräckligt mörkt tändes den stora och ståtliga granen och alla ljuseffekter på hela Petersplatsen, mycket vackert.

Vägen genom staden i kvällens sken var också mycket imponerande med all ljussättning på byggnader och vackra platser.

Vi försökte få lite julstämning i båten innan det blev tid för oss att flyga hem till Sverige och möta våra nära och kära för jul och nyårsfirande, åh vad vi längtar till dem.