Vi vaknade precis innan solen gick upp, av att de små båtarna med fiskespön i, gick ut i bukten för att starta sin nya fiskedag.
Vi lämnar den gungiga och dyra hamnen för att ta oss till nästa land – Spanien. Lite vind och bara lite dyningar till en början, vi hissade segel och styrde mot mål – vinden fyllde inte seglen så det var bara och släppa ner dem igen, motorgång utan dramatik resten av dagen som blev en solig och fin etapp.
Kustlinjen förändrades till böljande berg och i horisonten skymtades snötäckta bergstoppar – Pyrenéerna, mycket vackert.
Vi anlände till den lugna och fina hamnen Puerto de Llançá på eftermiddagen i strålande sol och värme. Vi blev snabbt hänvisade en plats och förtöjde med moringlina som en fiskar upp med en guidelina som är fäst i bryggan och man drar den sedan utmed båten och det kommer upp en tamp som en sedan fäster i båten – i fören i det här fallet för vi backar in mot bryggan där det går. Det är lättare att kliva av och på vår båt från aktern.
Detta är en jättefin stad som ligger på bergssidan med flera stränder att välja på om en vill sola, bada och bara vara och många olika vattensporter att välja bland. Vi gick upp på en klippa och såg långt i olika riktningar, mäktig utsikt.
På en sandstrand precis i staden, satt och låg några soldyrkare på sin filt eller i solstol, andra satt på restaurang och avnjöt mat och dryck, allt var så idylliskt och lugnt.
Vi hittade en båtaffär och köpte en spansk gästflagga som vi nu har hissat i stället för den något sönderblåsta franska flaggan. Mat och dryck i båten och vi njuter.
Vi är nu på kusten som heter Costa Brava och det kostar mera..

Fredag den 22 september, tittar igenom vädersiterna, väljer dagens etappmål och åker sedan vidare. Idag är det vindstilla och motorgång hela vägen (jag tycker det är skönt och kan njuta, för det har varit så mycket vågor och vind).
Vi stannar i l’Estratit och blir även här snabbt invinkade – av hamnens personal – till en bra plats, alldeles framför alla faciliteter. Hamnpersonalen far runt på elscootrar – som går tyst och miljövänligt – och hjälper alla som anländer till hamnen på plats, oj vad fint och välskött här är och vi fick en liten mapp med all nödvändig info för att allt ska bli bra för oss. Här stannar vi ett par nätter för det verkar som om det är lågsäsongspris nu och det är så fint med playan precis brevid och en intressant omgivning. Båtar går ut –
säkert en i halvtimmen med folk som ska snorkla och dyka med tuber, kanoter och SUP (som betyder – “stand up paddling” stå upp och paddla på en bräda) åker ut i grupper och några vattenskootrar. Vi njuter av den vackra miljön med höga berg och fantastiska vyer.
Här pratar “alla” bra engelska och på skyltar och på övrig info finns text på spanska och flera andra språk, bla engelska.
Den här helgen var det “Pirattema” i staden. På fredagkvällen kl nio invaderade “piraterna” hamnen via båt, fyrverkerier, tjo och tjim på förnatten.
På lördagen var det stor marknad med försäljning av lokala produkter, workshops för barnen och uppträdanden på olika platser av pirater. Piraterna gick också runt i staden och “stökade”.
Vi behövde röra på oss, så vi släppte loss våra cyklar och körde en mil så vi fick flåsa lite. Det är väldigt mäktig omgivning här.

Snötäckta bergstoppar

Utsikt från berg över hamnen Llançá

Utsikt från berg

Llançá

I Llançá

l’Estartit

Förtöjda i l’Estartit

Dykbåt går ut med dykare

Pirater i stan

Alla är inte så farliga

Inköp av lokala produkter

Varsitt glas vin ingick i hamnavgiften