Vi fick erbjudande om att följa med våra tyska seglingsvänner – Rosita och Bernhard – i den husbil de hyrt för att resa till Tyskland och besöka sina släktingar under en period på tre veckor. Vi hade då tänkt att fortsätta med ev tåg till Sverige för att besöka några av våra släktingar, det blev nu inte någon Sverigetripp pga tidsbrist och osäkerhet om coronaläget.

Vi startade med att hyra en liten bil från Licata – en service från marinan att få den till hamnen – för att åka och hämta husbilen på norra sidan om Sicilien. Rosita hade – med hjälp av navigationsappen Google maps – hittat en färdväg som vi körde på. Vägarna blev mindre, kurvigare och gropigare och det fanns skyltar som nog berättade att det kanske inte var de bästa vägförhållandena. Det hade varit mycket regn några dagar innan och sand och jord hade spolats upp på vägen. På ett ställe var vägen helt bortspolad och en ny tillfällig vägdel med grus var ditkörd. Vi var i närheten av Etna, i gamla vulkanlandskap med intressanta bergsformationer.

Vi kände oss oroliga om det verkligen var rätt väg, men det såg ut som om det skulle bli bättre snart och det blev det. Vi kom tryggt fram till McRent i en liten by högt upp, via smala slingriga vägar norr om Etna. Bilen löstes ut och vi laddade oss med vår medhavda matsäck i husbilens matplats.

Vi var överens om att inte ta samma väg tillbaka mot Licata, så vi valde lite större vägar. Vi blev ändå lite sena tillbaka eftersom en bil låg på taket mitt i vägen och många räddningsfordon runtom som spärrade vägen och jobbade på att få bort bilen, det hade nog gått lite för fort igenom en rondell. Vi drabbades senare också av en riktig front med hagel och stormbyar, kort och intensivt med vacker regnbåge efter.

Personbilen skulle lämnas tillbaka före klockan 19 och det var precis att vi hann. Tanken var att vi skulle lasta/packa husbilen denna dag men pga omständigheter så tog dagen slut och vi fick göra det nästa dag.

Det är mycket som ska med när fyra personer ska färdas i en – från början – tom husbil, i tre veckor. Byttor, grytor, bestick, tallrikar, glas osv. Lakan, täcken, kuddar, handdukar. Rengöringsgrejjor, dammsugare, trasor. Och så kläder som passar när man startar i 30 graders värme till nollgradigt och regn. Vi behövde också tömma våra båtars kylskåp och färskvaror för att ta med. Allt ska packas klokt så det inte rasar och går sönder under körning. Äntligen kom vi iväg och dagens mål var att komma med färjan över Messinasundet för att övernatta på en plats för campare och husbilar i lantlig miljö, inte så långt från motorvägen. Tanken är att vi ska köra ca 35-40 mil om dagen för att hinna njuta lite av de platser vi ska stanna vid. Rosita är bra på att leta fram lämpliga platser, de har varit ute och rest med husbil tidigare.

Det var klart och fint väder, så vi kunde njuta av den fina utsikten under resan. Under färjeturen gick vi ut och tittade, platser var markerade för distansering även uppe på däck.

Efter ca 50 mil kom vi fram till vår första nattplats vid en nationalpark, det var en plats för “agriturism” som kan översättas med “lantligt boende” som ofta också kan användas av husbilar, campare etc. Det hade börjat bli mörkt och vägen var smal och kantad av buskar och träd, Bernhard som körde, ifrågasatte om det verkligen var rätt väg. Vi såg skylten och stannade till vid infarten, vid en stängd grind… mörkt och öde mitt ut i ingenting. Rosita ringde det nummer som var uppgivet på platsens hemsida, ingen svarade. Bernhard såg då ett annat nummer på skylten och vi fick då svar, att det var stängt….. Mannen i andra änden i telefonen sade att han skulle komma och öppna i alla fall och efter ca tio minuter kom han och släppte in oss på gården, vi fick elström och färskvatten, samt att han tände några lampor på gården, det blev en jättefin plats och vi kunde sova tryggt. På morgonen vaknade vi till en riktigt fin utsikt över en grön dal, med höga berg runt omkring. En liten enkel odlingsplats näst intill, bjöd oss att plocka några färska grönsaker till frukost, vi hoppas att det var okay, Anders komletterade med nyplockade fikon, Italien levererar.