Landskapet är mer lummigt och böljande än vi föreställt oss, slussarna avlöser varandra och hitills har det varit nedströms vilket är minst dramatik och inte några stora höjder heller – mellan 2 m och 5 m. Vi har det bra och tar oss sakta ner i Europa. Vi har åkt via Elbe-Lübeck kanal och där vikt av en liten etapp på Elbe som vi blev varnade av en motorbåt att det var mycket grunt och inte gick att färdas på, men vi är nu i Elbe Seiten kanal som är en ganska nygjord kanal och byggdes under 1968-76 för att undvika den 218 km långa omvägen över Elbe. Kanalen är 115 km lång. Idag har vi dock slussat nedåt två gånger och efter det till en sluss (schiffshebewerk) där en lyfts upp som en hiss 38 m i en “balja”, till nästa höjd på bara 3 minuter. Det är världens största lyftverk, häftig upplevelse och imponerande konstruktion.

Precis som i Göta kanal så är det cykel/vandringseder utmed kanalerna och folk promenerar,  motionerar och rastar sina hundar och vinkar glatt till oss. Vi har hitills bara sett en svensk båt sedan vi lämnade Göteborg.

Vi tycker att vi rest så länge och långt, men vi är faktiskt bara i höjd med Friesiska öarna på kartan.

Vi ligger nu på en plats där en får förtöja över natten och solen går ner mellan trädtopparna och vi är nöjda med dagen. Lite senare under natten brummar det utanför och en jättepråm lägger sig också här framför oss för nattro.

 

I väntan på nedslussning

Hebewerk

Upp till nästa nivå

Natten kommer

Vår resväg hitills