Vi kör vidare söderut och stannar snart till i Bad Bevensen och Lidl för att fylla på förråden. Vi tog cyklarna för att bese staden? (byn) innan vi handlade. Det är en typisk tysk kurort med flera apotek med alternativ inriktning och hälsohotell i anslutning till lummiga, blomstrande parker för stilla och meditativa promenader. I ett helt bilfritt centrum fanns små butiker och många fik och uterestauranger och det mesta är stensatt med tegelhus och gamla krigsmonument på stadens torg. Varmt och skönt hela dagen och vi stod emot alla frestelser från doftande uteserveringar och fik för vi tänkte fika när vi kom tillbaka till båten, men när vi kom fram till Lidl så var en tvungen att gå igenom ett kafè och där sprack våra planer.  Anders köpte kaffe med romkugel (romkula) och jag kaffe och en slags smörmandelkaka – oh va gott.  Handla och cykla tillbaka för fortsatt färd men vi behövde lite vatten och det stod i våra papper att det fanns i anslutning till platsen men var till för husbilar. Inget vid kaj då tänkte vi och hittade en kran på andra sidan häcken. Fram med stora dunken och sedan bära vatten – det visade sig att det blev “över ån” för när vi sedan reste vidare så fanns det slang runt kröken….

Nu blev det dags för nästa stora lyft – en sluss som höjde oss 23 m upp! och är 190 m lång.  Där fanns pålar som följde med vattnet upp och ner så en behöver inte byta tag med tamparna. Vi fick vänta två timmar innan det blev vår tur eftersom yrkestrafiken prioriteras. Under tiden vi väntade så kom också en svensk motorbåt som var på väg till Spanien för att lägga båten i en hamn där som sommarstuga. Trevligt att prata med främmande människor på svenska. Jag kan ingen tyska ock tyskarna är generellt dåliga på engelska så jag är ganska beroende av Anders där, som klarar språket hyfsat.  Det känns inte bra, så jag uppmanar alla som vill kommunicera på andra språk än sitt eget – LÄR ER SPRÅK – det är nyckeln till nya givande möten.

Efter 2 timmars väntan var det dags för fritidsbåtarna att slussa – vi var nu tre –  tillsammans med två stora pråmar som gick in först. En känner sig rätt så liten i den stora kammaren. Allt väl och vi var uppe på nya höjder igen och hittade senare en ny gratis liggeplats. Det är mycket bra uppbyggt med rejäla kajer, bra förtöjningsmöjligheter och ofta i anslutning till en by med restaurang och affärer. Det går visserligen stora pråmar förbi regelbundet, utom mitt på natten, men det stör förvånadsvärt lite tycker vi.

Vi kör ca 6 mil/dag och med väntan för slussning så går det oftast en hel dag, det är helt okay för vi har inga tider att passa.  Sen middag i båten och sedan god natt.

“Över ån efter vatten”

Infotavla

Stor sluss

Köra båten

Fin liggeplats utan trängsel