Vi fick ingen plats i Marseille men väl i marinan på ön som ligger precis utanför – Iles du Frioul – det är egentligen fyra öar och de två större öarna är ihopbyggda med en stor mur som går att köra bil på. En karg plats med vackra bergsformationer och många små badvikar med sandstrand runt om. Det går färja ca en gång i timmen in till Marseille och vi tycker det är skönare och lugnare här, så det blev en mycket bra lösning. Vi promenerade upp mot den stora fyren och vidare bort till ruinerna av en fortifikation, med hänförande utsikt. Måsarna cirkulerade över våra huvuden och kraxade, de hade ungar och kände sig lite hotade över vår närvaro

Nästa dag tog vi färjan till Marseille och kände på atmosfären i Frankrikes näst största stad och äldsta – ca 2600 år gammal. Pulsen är hög och likaså bruset, en stad med mycket historia och gamla byggnader. Den gamla stadsdelen ligger på en kulle med smala gränder och små restauranger och butiker. Utmed kajen vid havet finns en enorm katedral, rikt utsmyckad både utanpå och inne. Vi tänker på hur mycket rikedommar som investerats där och hur mycket fattigdom som har funnits i staden.

Skönt att komma tillbaka till båten och lugnet igen.

Château d’If

Dag tre hade vi tänkt besöka -Châteu d’If – det omskrivna slottet och fängelset som Alexandre Dumas skrivit om i sin bok om “Greven av Monte Cristo”, men det började blåsa stormbyar in i hamnen så och vi fick säkra upp båten för att inte blåsa in i betongbryggan, vi vågade inte lämna båten av den anledningen, det får bli en annan gång.

Vackert molnfenomen av iskristaller

Vinden var mycket hård hela eftermiddagen, vi tog dock en promenad och tittade på vågor och vind. Vi såg ett gamalt sjukhus på ön som renoveras med långtidsarbetslösa, som får utbildning i att restaurera och återbilda gamla byggnader för eftervärlden. Bra projekt tycker vi.

Senare avslutade vi dagen med en fin träff i vår båt med gemensamt tillverkad, gratinerad köttfärsfylld aubergine och squash. Bernhard noterade plötsligt en stor fisk i vattnet brevid vår båt, det var en Marlinfisk. Vinden mojnade så småningom och natten blev lugn, skönt efter dagens “bumpande”.