Egadiska övärlden, ligger på Siciliens västra sida och består av ett antal öar. Hela detta område är ett marint naturresevat och belagt med restriktioner, enligt Italienska myndigheter och är det största marint skyddade området i hela Europa. På vissa områden är det begränsat tillträde till den närmaste kusten och andra områden är det mer fritt, men förbud mot fiske etc. I det här området har man noterat delfiner, flasknosdelfiner, sköldpaddor, sällsynta hajarter, kaskelotvalar och många sällsynta arter av fiskar och mollusker. Här finns också det mest omfattande i hela Medelhavet, av den marint värdefulla Posidonia Oceanica. Detta sjögräs är här en skyddad livsmiljö, som producerar syre och absorberar CO2, mildrar kusterosion och är “barnkammare” för hundratals arter av organismer. Vi såg dock inga sällsynta arter.

Vi fick registrera oss online i förväg om vilka dagar vi ville vistas i området och betala för det. Favignana är den största ön och vi hittade en stor fin ankarvik med sandbotten, partier av sjögräs (posidonia) och kristallklart vatten med siktdjup på mer än 10 meter. Återigen en mycket populär vik för badbåtar, men mycket lugnare än tidigare vikar, säkert pga begränsningarna, inga vattenskotrar tex.

En dag körde Bernhard in Anders och mig med vår gummibåt – då slipper vi oroa oss för den när vi är på land och så ringer vi efter vår “ferryman” när vi vill bli hämtade igen. Vi ville undersöka staden Favagnina, det var en mycket turistisk liten plats, känd för sitt fiske, förr med stor fest på sommaren efter omfattande tonfiskfångster. Idag verkar Medelhavet vara ganska utfiskat tyvärr, så de festerna förekommer inte nu längre. De gamla fiskförädlingslokalerna finns öde kvar i hamnen. Det är turism som är huvudnäringen men pandemin lägger sorti på det även här såklart. Det var ändå en del folk på stadens gator, på restauranger och i hamnområdet.

De sista två morgnarna när vi vaknat, noterade vi att berget på ön hade en “mössa” med gråvitt moln på sig och att det var fuktigt på båten som om det hade regnat. Är det hösten som är i antågande redan?

Vi åke tillbaka till Sicilien tidigare än vi tänkt oss, det skulle blåsa för mycket in i vår vik, i flera dagar och det skulle bli obekvämt så vi lämnade detta paradis och seglade mot Marsala och nya upplevelser.