Söndag och vi anländer till Lyon som är Frankrikes tredje största stad, då räknas förorterna med. Vi kom fram sent på eftermiddagen efter en lång etapp i 30 gradig värme, med lite molningt väder – som tur var. Det var mycket folk som använder kanalen nu, vattenskidor, kajaker, paddlar bräda eller bara badar. Vi passerade genom många små byar och fritidsplatser där de fäller upp sina parasoll och tillbringar dagen vid kanalkanten.
Lyon är sista platsen i Saone, ett par hundra meter till och floden Rhone tar över. Vi lade till vid en av stadens många kajkanter. Saone rinner ju rakt igenom den fina gamla staden med otaliga historiska minnesmärken. Vi stannade nästa dag också, vi unnade oss en rundtur med buss för att få en uppfattning om hur staden ser ut. Fantastiska byggnader i den äldre delen av staden och bussen snirklade runt på de smala gatorna. Färden gick sedan upp på bergskammen på andra sidan av floden där en del av staden finns, där stannade vi vid på toppen vid en mycket fin katedral med utsikt över stor del av innerstaden.
Efter den turen gick vi tillbaka till båten och pustade ut – det var 38 grader i skuggan och vi gör vad vi kan för att få vara i skuggan. Innan vi kliver i båten gör vi alltid numera en “poocheck” (tittar under skorna) och tar av oss dem. Anders missade det en gång för några veckor sedan och det blev storstädning med rotborste och lite “skarpt” i sittbrunnen efter det.
Det är en mycket varierande arkitektur i staden, exprimentella byggnader för klimat och miljö samt pråmar för olika önskemål och behov. En ny modern stadsdel växer fram i den södra delen, med stort köpcentrum, bostäder, hamnbassäng för turbåtar samt ny modern gästhamn för fritidsbåtar och välordnade kommunikationer för resanden.

Vi passerar litet slott

Det grönskar

Lyon

37 grader i skuggan

Charterbåt passerar

Gröna fingrar?

Hamnbassäng och köpcentrum

Hamnbassäng och köpcentrum

Torg

Katedral

Betydelsefulla personer

Målade på husvägg

Utsikt från katedral

I katedralen

Extrem arkitektur

Design för miljö och klimat