Vi kom till vår förbokade vinterhamn i mitten på augusti och blev väl mottagna av klubbens medlemmar. Vi har bokat den här platsen tidigare genom mail till klubbens ordförande för ESVHL “Eisenbahner Sportverein Hansa Lübeck” och här finns det plats för Unisax att ligga tryggt i floden Trave. Om det skulle bli kallt och frysa till så finns här slangar på botten som blåser upp bubblor och förhindrar därmed att båten fryser fast eller skadas av is. Det är också flytbryggor som båten är förtöjd i och det innebär att om/när det blir högvatten så följer båten med upp och sedan ner som om inget har hänt. Det är också medlemmar som går och tittar till båtarna lite då och då, det är ett mycket socialt liv i den här klubben och det känns tryggt och bra för oss att lägga båten här och åka hem till Sverige och spendera vintern i vår lägenhet och umgås med nära och kära.

Vi valde dock att masta på innan vi lämnade, för att – när vi skulle komma tillbaka – inte vara beroende av om någon hade tid att hjälpa oss med det. Vi blev medbjudna på deras höstgrillkväll, för en liten peng vankades nygrillade kotletter, goda korvar, sallader och potatissallader samt såklart öl, tillsammans med medlemmar och deras familjer. Trevligt och gott med småprat.

Efter några dagar packade vi våra väskor och stängde ner Unisax för vintern och tog därefter buss, tåg och sedan nattåget från Hamburg till Norrköping och sista biten med buss till Söderköping.

Efter en lång, delvis kall och snöig vinter återvände vi till Lübeck i april, återigen med nattåg etc, prisvärt och smidigt. Unisax var mycket smutsig med grön avlagring efter snö, fukt och kyla, så det blev några dagar med “rotborsten”, vatten och polering, skrovsidorna får vi ta hand om till hösten när vi kommer hem. Innuti båten var det som när vi lämnade, lite damm kanske men inget mögel eller fuktskador, våra hinkar med durkslag och saltpåsar i har gjort nytta.

Nu kunde vi rigga resten på masten, bom, segel etc. Det var varmt och skönt och så grönt här, säkert 2-3 veckot före oss i Sverige. Våra tyska vänner kom på besök, de cyklade med sina elcyklar hit och hade med sig god och rikligt lunchplock och dryck, vi firade att vi kunde ses igen. De har sin båt Columbia på land för vintern på varv i Travemünde och var där med sitt boende – husbilen – för att vårfixa med sin båt.

Det råkade vara så att klubben hade sin årliga vårgrillkväll när vi var där och vi blev åter inbjudna att delta, gott igen, vilket flyt vi har. Efter att jag vevat upp Anders fyra gånger i masten (jag märker att vinterns gymträning har gjort nytta) konstaterar vi att en kabel till vindmätaren – uppe i toppen på masten – har gått sönder, så vi kan inte se vindriktning och vindstyrkan på instrumentet i sittbrunnen, det är ju bekvämt om det fungerar men det går ju att segla ändå, man kan ju titta ut. Den goa värmen har dragit sig tillbaka och det är kalla vindar från norr som huserar nu.

Den andra maj lämnar vi Lübeck och den trevliga klubben, tack för all service och vänlighet vi fått. Travemünde nästa, en lagom tripp i Trave och vi avvaktar där lite mer gynnsammare vindar som kan ta oss en bit norröver. Rosita och Bernhard har ordnat några gratisnätter för oss på deras plats som ju står tom, tack för det.