Söndag morgon och vi far vidare mot Saint Jean de Losne som är en plats där många övervintrar, vilket också Solstice ska göra denna vinter. Där finns tillgång till allt som kan behövas, skeppsaffär, kran, mataffär etc. och här finns även en stor kanalbåtsuthyrare – La Boat. Det var mycket slafs av växter som flöt på vattnet i den hamnen men det gav inte oss några problem. Den platsen i Saone är en knutpunkt för ytterligare två kanaler – Canal de Bourgogne och Canal du Rône au Rhin. Det låg många “pråmprojekt” i hamnen. Ange och Dave skulle resa till London för en vecka i några ärenden och eftersom de hade en vecka tillgodo så bestämde vi att vi skulle resa vidare tillsammans under den tiden, så planen blev att ta oss till en liten biflod längre söderut. En kort trip till nästa stad Seurre blev måndagens mål. En snygg hamn med nya fingerpontoner och fler var under uppbyggnad och el/vatten på bryggorna. Endast en sluss idag men den var stor, en stor charterpråm och fyra fritidsbåtar fick med lätthet plats. Nu är det klokt att hålla ögonen öppna för personerna som kör uthyrningsbåtarna är inte så vana och studsar runt i slussarna med gummerade och välfendrade båtar. Bäst att hålla sig på avstånd.
I Seurre är det som det är i många franska små städer – ganska folktomt och öde, men bageri och apotek finns.
Onsdag morgon fortsätter vi in i den lilla floden Le Doubs.
Det står i våra böcker att den är bara farbar halvvägs upp och att det kan vara stockar som flyter i vattnat. Vi kör sakta fram för att undvika skador och vi ser nedfallna träd här och där. Det är dock bra djup – 3-7 meter, mycket grönt med buskar, träd och näckrosor. Vi kör så långt vi kan och svajankrar tillsammans med våra vänner – båda båtarna använder sina förankare och vi ligger med förarna åt varsitt håll förtöjda långsides. Det känns som om vi har en hel flod för oss själva, vi ser någon liten roddbåt komma förbi då och då, annars helt folktomt. Vi badade – 24 grader och fint klart vatten och Solstice som ju är en järnbåt kan grilla på sitt akterdäck, vi hade då på kvällen en barbeque mitt ute i “ingenstans” – häftigt. Det här var mycket annorlunda kanalliv än vi haft tidigare. Vi stannade en dag till i Le Doubs med bad, sol och fina vänner.
Onsdag och vi vänder tillbaka mot Saone. Vi stannar i Verdun sur Le Doubs som är en stad i korsningen mellan dessa floder med en välbesökt gästponton, el/vatten på bryggan och många uthyrningsbåtar. Supermarket finns ca 10 min promenad bort.
Vi tillbringade här sista kvällen tillsammans och pratade om gemensamma minnen och vilken slump det var att vi träffades och hur fint vi har haft det dessa tre veckor. Under natten när vi hade gått till sängs vaknade Anders av att vattenpumpen till färskvattnet brummade. Det var en koppling som läckte, med vatten i kölsvinet som följd. Det gick att stänga av trycket och vi kunde sova vidare.
Fredag och problemet måste lösas innan avfärd. Var kan det tänkas finnas sådana reservdelar?…kanske Dave?…
Dave hade det vi behövde och vilken tur att vi inte hade skiljts åt ännu. Stora kramar, farväl och förhoppning om att ses igen och hålla kontakten och Solstice lämnade bryggan för att återvända till Saint Jean de Losne – trist.
Vi avgår snart efter och beger oss söderut via Saone. Vi talade med våra “mentorer” Ing-Marie och Håkan i telefon i går morse. De är nu på väg hem – från sin ca 6 års resa i Medelhavet – mot Portugal där de ska övervintra i år.
Vi har fått tips om platser för vår övervintring och vi är så tacksamma för dessa råd.

Varm ko

Korsning

Saint Jean de Losne

Saint Jean de Losne

Smart tvättplats

Roligt hus

Anders och Dave

Vackert

Seurre

Bad i Le Doubs

Grill på akterdäck

Verdun sur Le Doubs

Verdun sur Le Doubs

Verdun sur Le Doubs

Godbye dear friends