Idag söndag så reser vi vidare och dagens utmaning är den 4820 m långa tunneln Balesmes. Vid sista slussen innan tunneln fick vi vänta medan Solstice passerade, eftersom det måste vara minst 800 m emellan båtarna av säkerhetsskäl och för att avgaser ska hinna vädras ur. Det blev sedan grönt ljus för oss och vi passerade också genom utan någon dramatik, det tog ca 1 timme. Efter det börjar slussandet nedåt, 8 st drygt 5 meters höga slussar ganska tätt och då går det fort nedför.

Vi stannade för natt vid Dommarien som är en av de många gratisplatserna som finns utmed kanalerna och det finns oftast el och vatten tillgängligt samt bord att sitta vid. Vi fick köra en maskin tvätt i Solstice under eftermiddagen, det är lyxigt med en bopråm som ressällskap och med dessa trevliga människor att umgås med. Vi hade en fin kväll tillsammans med Dave och Ange sittandes ute vid ett bord till sent på kvällen under en underbart stjärnklar himmel. Värmen är här igen, härligt.

På måndagen var det verkligen varmt, vi undersökte den lilla byn som var ganska öde, hundar skäller på alla platser och många springer också lösa. Det är väldigt torrt här på landsbygden och vi ser torrlagda bäckar var vi går. Det är i byarna också mycket ödelagt och trasiga byggnader, sten och grått samt sandfärgat, ibland ses en blomkruka med starkt röda eller orangea blommor – det piggar upp.

Idag har vi planerat cykeltur för ett besök på en vingård, Ange och Dave gör oss sällskap, vi cyklar på småvägar genom fält som är nyskördade och fält med mer och mindre torra solrosor, de ser lite sorgsna ut med nedöjda huvud, det är nog snart dags för skörd för dem med.  Efter att ha frågat om vägen en gång, så var vi framme. Producenten lovade att vi skulle få våra varor levererade till båtarna och vi började smaka på de olika sorterna och gjorde därefter varsin beställning, då backade hon plötsligt ur och sade att det inte gick att leverera och vi kunde inte ta så många flaskor på cyklarna så då backade vi ur och de fick inte sälja något! Det var ändå skönt med en cykeltur.

Nästa dags etapp blev Cusey – en kort tur eftersom vi behövde tanka vatten och det skulle vara långt till nästa plats efter det.  Vi lade till och konstaterade att det inte fanns vatten, men däremot el, vilket utlovats i våra böcker – Ange, som är ganska bra på franska – ringde för att få veta att det var en trasig pipeline så därför inget vatten. Ok, det får gå någon dag till och vi snålar så mycket vi kan. Vi promenerade och slöade resten av dagen och framåt kvällen kom en “Pizzabil”!! Vi undrade varför den inte ställde sig i “byn”?! Anders och jag köpte varsinn till middag. Vi satt tillsammans ute vid de stenbord som fanns på plats och när det sedan började regna flyttade vi raskt in oss i Solstice.  Vi såg sedan att det kom bilar och folk på cykel för att köpa sina pizzor under kvällen, så “Pizzamannen” var nog etablerad på den orten. Pizzorna var goda men mer smak hade önskats. Anders och jag presenterade våra näsflöjtar för engelsmännen och det blev glada skratt och mystiska ljud men Ange imponerade med “Vad tar dom för valpen där i fönstret” fast på engelska förståss.

Onsdag och vi fortsätter – idag fyller Dave år och vi sjunger “Happy birthday” för honom när de kör förbi oss. (Han fick en näsflöjt av oss igår i förskott.) Det fungerar bäst att Solstice är först i slussarna eftersom hon är tyngst. Vi slussar på och mitt på dagen svarar inte en sluss på vår signal, Ange är snabb att ringa till VNF och det kommer två bilar efter en kvart, imponerande. Vi gör fast i kanalkanten, Solstice närmast kanten och vi långsides på dem. En VNF kille kommer och säger att det är stort fel på slussen och det kan ta 4 timmar eller till i morgon! innan det går att passera…. En dansk segelbåt – med masten på däck som vi – och vi har sett dem förut, kommer också för att slussa. Nästa bud från VNF killen är att det kan ta 5 dagar innan slussen kan fungera!!! Vi tänker att vi passar på att fira Dave så vi bjuder in de danska paret Vibeke och Peter och så är vi 6 personer i vår sittbrunn som öppnar en flaska champagne och äter den goda sockerkakan med björnbär som Ange bakade igår och har en riktigt trevlig stund. Då kommer en VNF kille och säger att det är klart så vi kan passera nu…. Frankrike??… och vad tänker de om oss…??

Vi plockar raskt ihop allt, de danska paret stannar eftersom VNF har tvingats sänka vattennivån ca 30 cm på sträckan efter slussen för att kunna laga och Zenobia (danska båten) går 1,80 m djupt. Det fungerade bra för oss men vi körde mycket försiktig för det var grunt. Slussarna efter det var i stället väldigt mycket vatten i så vi fick passa så inte båten gled mot kanten då fendrarna inte räckte ner.

Vi hann inte fram till den plats vi hade tänkt – där det skulle finnas vatten – eftersom det blev ett stopp på ca 2,5 tim, så vi snålar vidare på det vi har. Vi satt ute i vår sittbrunn till mycket sent med tända ljus och det var varmt och skönt hela kvällen.

Dagen efter går vi vidare efter lite sovmorgon som var välbehövligt. Efter ett antal slussar föreslår Solstice att vi stannar för lunch vid en kaj där det finns vatten. Vi gör det och där är det inga kranar som fungerar, förutom en som ger mycket dåligt flöde men ändå vatten, vi kopplar ihop slangar och det får rinna på så sakterliga medan vi äter lunch. Det blev en skvätt ändå och vi tänker att vi fyller fullt vid nästa natthamn. Vi slussar vidare mot ny kanal – vi byter från Canal de Champagne et Bourgogne till Saône som är en flod med vissa kanaliserade avsnitt. Lite vemodigt att lämna den trygga världen på franska inlandsvattenvägar med VNF personal som finns runt oss diskret hela tiden och vinkar till oss och finns till hands vid behov, mot att nu vara i “den stora världen”. När vi går ur den sista slussen ser vi att floden är mycket större och bredare än vi har haft det under många veckor. Nu är det sjömärken i vattnet igen och pråmar. Varmt och skönt, folk badar vid flodstränderna och vi stannar i Pontailler-sur-Saône vid en gratiskaj där det ska finnas el och vatten.  Det fanns varken el eller vatten så vi är glada för den skvätt vi fick igår. Vi ligger mitt i staden och Anders och jag cyklade iväg till en stormarknad gör att köpa mat. Efter det blev det en tidig kväll i säng.

Vidare mot Auxonne – som vi läst – har allt och är första lite större staden efter Chaumont. Nu kan vi nog tanka vatten och duscha etc. Tyvärr varken vatten och ej heller någon dusch!! En stor kyrka finns dock på plats och det har det hittills funnits i varje liten by vi har stannat vid. Vi vandrade runt och bekantade oss med staden och här är den stad där Napoleon upptäcktes som offiiciersämne för länge, länge sedan – 17-18 hundratal. Vi smygduschade lite i båten på kvällen innan vi var bjudna till Solstice på middag.

Lördag morgon den 19 augusti och vi hade sovmorgon och efter det promenerade till den kommunala tvättinrättning – som vi såg igår – med två proppade kassar med smutstvätt.  Jag hade tyvärr läst fel på kostnaden så vi hade inte nog med mynt. Vi köpte några korvar i en köttaffär för att få växel men de hade inte mynt så det räckte. Vi travade hem med kassarna och hittade på annat så länge. Jag hittade en 2 € mynt i en ficka och vi cyklade iväg igen med våra tvättkassar. In med allt i en jättemaskin sedan cyklade vi runt tills det var klart, smidigt. Vi har hittat en konsert med en lokal blåsorkester som vi ska njuta av ikväll. Det blev en lång konsert med för mycket prat mellan styckena av presentatörerna. Allt inleddes med en Barbeque bestående av grillad korv i bröd och öl efter det började konserten. Det var distriktets alla musikaktiva tror jag, sång och instrumentalt av aktörer från ca 8 år upp till vuxna. Konserten avslutades med alla på scenen – ca 100 personer – och riktigt bra blåsmusik, filmmusik.

I tunnel

Unisax på “väg”

By i Frankrike

Nos på ros

Kyrktorn i Dommarien

Tvättdag i Dommarien

Vinprovning

Högre än många andra

Mys i Solstice

Mer vindistrikt framöver

Koncentration

Bevuxen ledning

Pizzamannen har levererat

Sista slussen med VNF

In i Saône

Auxonne

Trappor

Katedral i Auxonne

Kompisar i Auxonne

Barbeque innan konsert

Vackert vid slottet i Auxonne

Konsert