Höganäs är för mig känt för dess bruna keramikkrukor men är ju också en liten småstad med en populär badplats på en fin sandstrand, med tillhörande restauranger och glasskiosker. Marinan var i anslutning till allt detta. Vi blev mottagna och hjälpta att förtöja av en trevlig och pratsam båtgranne som håll på att rusta sin båt inför sommaren. Vi har varit i grannbyn Mölle tidigare men ville nu ändå besöka den lilla orten och vandra upp till Kullens fyr.

Bussen tog oss till Mölle och vi hittade den vandringsled vi tänkt skulle leda oss över stock och sten ca fem kilometer upp mot Kullens fyr. Folk i min ålder kommer nog ihåg den spännande barn/ungdoms-serie som sändes på tv på den tiden – Kullamannen, hu vad den var spännande. Vi klättrade upp genom det varierande landskapet med ryggsäcken lastad med kaffe och mackor. Vacker utsikt varierades av hagar med betande kor, snåriga stigar i lummig skog och karga bergsstigar. När vi kom upp till fyren hängde mörka åskmoln med regn över oss, när vi tittat och beundrat utsikten, gick vi därför tillbaka via den bilväg som ledde ner till Mölle igen. Nöjda över strapatsen satte vi oss ner och drack varsin god lokalbryggd öl, innan vi tog bussen åter till Höganäs. På kvällen letade vi fram serien Kullamannen på SVTplays arkiv och och har sedan tittat oss igenom den spännande produktionen som ju såklart var i svartvitt.

Det var fint väder när vi kastade loss nästa morgon, men varefter ökade vinden och mörka moln tornade upp sig. Vi hade hamnat i ett snabbt ökande oväder med starka vindkast, spöregn, åska och blixtar omkring oss, det var ingen trevlig upplevelse så vi styrde snabbt mot Mölle och in i hamnen och förtöjde, dyblöta av regn. Vi lagade lunch och väntade ett par timmar, sedan seglade vi vidare mot Torekov, det har många kändisar också gjort genom tiderna. Vi läser att självaste Hugh Grant har hus här, men det såg vi inget av.

Vi hade turen att kunna ligga långsides i hamnbassängen i den gamla delen med stenkaj, mycket skyddat mot vind och svall. Gulliga lågbygda små hus med välskötta trädgårdar i den gamla delen av byn och mysiga strandängar att promenera på utmed havet. Det är väldigt lugnt nu i slutet på maj, men om en månad har nog sommargäster och turister befolkat bygden.

Nu seglar vi till Halmstad och passerar Hallands väderö, som ses på rubrikbilden till detta inlägg.