Vi seglade till Halmstad i halv vind med bra fart, soligt och varmt. Vi förtöjde långsides i ån Nissan, där vattnet ser ut som mörkt öl. Anders har framlidna släktingar från början på 1900-talet som har gjort historiska avtryck här, samt att hans mamma är född och uppvuxen här. Vi tittade på huset där de hade bott och gick till biblioteket och läste vad som skrivits om bedrifterna. Vi fortsatte dagen därpå att undersöka staden och tog sedan bussen till Biltema för några inköp. På hemvägen med bussen började det regna med blixt och åska så det dundrade i hela bussen, folk sprang som stollar när de kom av bussen för regnet stog som spön i backen och det bara forsade på gatorna. Vi hade ett paraply med oss men blev blöta ändå. Nästa dag hörde vi på radion om en tunnel som ledde upp på Tjörnbron i Göteborg hade blivit träffad av blixten och en stor sten rasat ner på en bil med folk som blev skadade, det är otroliga krafter. Regnet fortsatte hela natten men det var lugnt när vi vaknade och vi seglade…hmm, körde vidare till klubbhamnen Skallkroken bra en kort sträcka, för det utlovades fortsatt oväder på eftermiddagen.

I Skallkroken blev vi mottagna av några från klubben, mycket trevliga människor. Det syndes i hamnen att det var en bra klubbgemenskap, det var så fint och välskött och det utvecklas ständigt. En grupp medlemmarna träffas en gång i veckan och jobbar med olika projekt. Snyggt, rent och modernt med toa, dusch och tvättstuga allt för ett bra pris, rekommenderas varmt. Jag passade på att använda tvättstugan och medan maskinen gick promenerade vi på en vandringsled igenom lummig skog upp på bergsåsen med fin utsikt över havet. Det är stenigt i den här delen, till skillnad från söderut där det är mer sand och sanddyner. Ja, det utlovade ovädret kom fram på eftermiddagen med ösregn och åska och då är det skönt med ett sittbrunnskapell. Vi startade tidigt, ca 9.00 eftersom ovädret kommer igen den här eftermiddagen också och vi kör även denna dag en kort etapp mot Falkenberg.

Det blev motorgång hela vägen utom den sista distansminuten då genuan fick jobba lite för oss. Det finns ett par gästplatser uppe i ån Ätran, men vi beslutade oss för klubbhamnen Lövstaviken, belägen vid utloppet av ån. Mycket skyddat och med trevlig och bra klubbanda och bra pris. De här klubbhamnarna är också populära bland husbilar, faktiskt mycket fler husbilsgäster än båtgäster, men båtturismen har inte riktigt börjat ännu, det är de som har hemmahamn i klubbarna som sjösätter och fixar med sina båtar och seglar lite på helgerna. Det är mer lönsamt att serva husbilarna än båtgäster tror jag och det är längre säsong för dem. Det är ändå trivsamt att ha dem omkring sig, vi har ju samma intressen – att njuta av det vi har.

Det var ganska långt att gå in till staden, men vi tycker ju om att gå. Denna dag var det Pridefestival i Falkenberg och bilar med unga människor körde sakta genom innerstaden och spelade hög musik, en grupp palestinier protesterade med högt ljud i högtalare, mot Israels angrepp, allt detta blev ganska stimmigt och vi drog oss hemåt. Nästa dag gick vi åter till staden och besökte gamla stadsdelen med fina hus och vacker grönska och blommor, vi gick över Tullbron till Vallarna med fina naturområden för promenader och friluftsteatern Valleteatern, lekplatser samt minigolf. Vi spelade en runda och det gick bättre än förra gången för mig, det är som vanligt “när man övar blir man bättre” Efter det åt vi lunch, jag åt rökta räkor med bröd och aioli, Anders åt varmrökt lax med romsås och småpotatis, mumsfilibabba. Sedan gick vi hem för det utlovades oväder, men det kom inget, bara mörka moln.