Vi lämnar Köpenhamn och kör lite söderut – över den av stora vältrafikerade leden där fraktfartyg passerar genom Öresund – för att besöka Malmö. Marinan Dockan finns mycket centralt i staden, vi ser hela tiden den tydliga och spectakulära byggnaden – Turning torso – 190 meter högt. Ett byggnadsverk ritat av den spanska arkitekten Santiago Calatrava, läs mer om den fantastiska byggnaden här

Det är nu första gången vi är med båten i Sverige på sju år efter vår längesegling via Europas kanalsysten till Medelhavet som startade våren 2017. Vi gick runt i staden och konstaterade att det är mycket vattendrag i Malmö, stora fina välskötta parker med vackra träd i olika färger. Det finns flera Second hand butiker och i en hittade Anders ett par nästan nya PelleP-shorts till ett billigt pris.

Nästa mål var Landskrona en mulen och ganska blåsig dag, nästan framme så ändrade vi oss plötsligt och seglade med vinden mot ön Ven i stället, det visade sig vara ett mycket bra val. Ven tillhör Sverige och är belägen mitt i Öresund, mellan Danmark och svenska fastlandet och är en liten pärla. Medan ostanvinden piskade på så låg vi tryggt och bra på västra sidan i en liten hamn – Kyrkbacken – med nybyggda faciliteter. Här stannade vi och promenerade på skånska utmärkta vandringsleder och njöt av fin natur och utsikt. Vi besökte Thyko Brahe muséet och bildade oss lite i historian kring denna danske man som levde och verkade på Ven under den senare delen av 1500-talet. Han var astronom och fick tack vare sin vetenskapliga kunskap många uppdrag ute i Europa.

“Spirit of Hven” är ett destilleri som tillverkar whiskey och gin som de exporterar till ett 40-talet länder i världer, samt driver en trevlig restaurang på Ven, vi råkade gå förbi där under våra promenader och blev nyfikna. Vi brukar inte dricka whiskey vid den tidpunkten på dagen men här var det ju ett måste tyckte vi. Varsina 2 cl av olika smaker provade vi och de var så goda.

En dag tog vi färjan över till Landskrona och besökte Kastellet som började byggas i mitten på 1500-talet, en gammal försvarsanläggning från tiden då Skåne tillhörde Danmark. Kastellet och dess område som var som en liten självförsörjande stad, blev med tiden omodernt och fick flera andra funktioner bla som fängelse för livstidsdömda, flyktingförläggning och de tog emot kvinnor som ansågs som lösdrivare och fick arbeta med olika sysslor.

Anders hade pratat om att det skulle vara kul att spela bangolf, vi hittade en bana och det gick sådär…men det var kul.

Vinden hade lugnat sig så vi lämnade den härliga ön och seglade till Råå på fastlandet, hamnen som ligger i mynningen på just ån Råå, inget att säga om det, men en bra övernattningshamn. Vi fortsatte nästa dag till Danmark och Helsingör. Det gick så fort dit och vinden var gynnsam så vi hoppade bara in och köpte mat och dryck, sedan fortsatte vi till Sverige och Höganäs.