Vi lämnar Heiligenhafen men behöver tanka innan – en tystlåten äldre herre som verkar lite stel tar emot oss på bryggan. Han drar ut lite papper från en hushållsrulle, tar pumphantaget och droppar först ur de eventuella droppar som är kvar från tidigare tankning i en liten hink, lägger sig därefter på bryggan och börjar tanka med örat mot påfyllningshålet. Tankar sedan utan att en enda droppe kommer utanför, kravlar sig sedan upp och sätter tillbaka handtaget och tar betalt för dieseln. Det kallar jag för en perfekt tankning!
En seglats mot Travemünde med akterliga vindar som senare avtog och motorn fick sedan föra oss vidare. Med mycket blandade känslor går vi nu in i floden Traves mynning – Travemūnde. Detta var den sista seglatsen på mycket länge. Vi hittade en plats nedanför alla restaurangerna i sommaryran, nja..nu överdrev jag lite, sommaren är inte riktigt igång ännu. Akterpålar – gick ganska bra. Stora färjorna går förbi oss som kommer och går från övriga nordiska länder. Det är mycket trafik med varor den här vägen till och ifrån Europa. Vi cyklar runt och tittar på staden som också den är mycket marin med sand och bad. Sandstränderna är fulla med “strandkorben” – korgar som en sitter i lä och solar i.
Torsdag – en förmiddag med donnerwetter – åskväder. Blixt, åska och spöregn gjorde så vi hade en lugn start på dagen under biminin när det slutade så åker vi vidare på Trave mot en klubbhamn norr om Lübeck. Vi hade vind in bakifrån och från sidan och det var mycket svårt att ta oss ut från platsen vi låg vid. Vi blåste nästan in i båten brevid och det blev jättesvårt att få loss en av aktertamparna som ju hela båtens tyngd hängde i. Till slut sprang en av restaurangjobbarna ner och hjälpte oss haka av tampen och vi kunde pusta ut och åka vidare, jag blev ordentligt svettig.
Vi viste inte om de omfattande hamnanläggningarna för bla containerhantering som fanns på båda sidor om floden som vi passerade samt att det finns så många småbåtshamnar så här långt in i landet. Vi ligger nu i Stettiner yachtclubb nära Lübeck i några dagar nu över midsommar. I morgon tar vi ner masten och lägger den på däck som förberedelse för den förestående kanalresan under låga broar. Men först ska vi fira midsommar med sill, potatis och lämpliga tillbehör samt förbereda inför morgondagen med att bla ta bort seglen. Glad midsommar till alla läsare.

Plats nedanför sommarlivet

Stranden

Stora färjor passerar

Liten by med vasstak utmed Trave