Ankarviken utanför Gaeta var verkligen väl skyddad, men efter nästan en vecka behövde vi komma in i marinan för att toppladda batterierna och fylla förråden. En kväll var vi i staden på kvällen – det är väldigt annorlunda mot på dagen, mycket folk ute, vacker belysning på hus och i parker och på gatorna placerar restauranger ut bord och stolar så trafiken får ledas om och butiker har ofta öppet sent på kvällen. Rosita och Bernhard bjöd oss på fiskrestaurang, färsk fisk och skaldjur tillagades direkt, supergott.

Dags att lämna den trevliga platsen Gaeta och göra en lång etapp nästa dag, vi startade klockan sex på morgonen, just innan solen gick upp, men ändå ganska ljust. Efter många timmars motorgång och någon timmas genuasegling med motorstöd, kom vi till den förbokade marinan i Anzio, en fiskeby med stora trålare och omfattande fiskförsäljning på kajerna samt turbåtar som kom med besökare och hämtade andra. Vi förtöjde vid stadskajen, mitt i restaurangverksamheten och promenerande människor. Vi blev förvånade att det var en sån kommers, med små butiker och många mat- och dryckställen. Det sägs att kejsarna Nero och Caligula föddes här och staden som tidigare hette Antium hör till storstadsregionen Rom. En natt här och sedan vidare.

Eftersom ingen av våra råttfällor har givit något resultat, så trappar vi upp jakten med råttgift….och vi tar risken att råttan dör någonstans och vi inte hittar den förrän förmultningsprocessen sätter igång, med förfärlig lukt som följd. Under tiden knaprar den vidare på nätterna.