Nettuno ligger lite längre in i bukten från Anzio sett. En trevlig stad med allt som behövs. Vi var här på vår väg söderut för ca ett och ett halvt år sedan, men det finns mer att uppleva. Det ska bli mycket vind och stora vågor så vi gömmer oss här några dagar.

Vi besökte en krigskyrkogård, som USA har anlagt här, för att hedra de som stupade i Italien under andra världskriget. Det var en stor, otroligt välskött och imponerande anläggning. Området är ca 30 ha stort och 7845 soldater ligger begravda här och flera tusen personer är rapporterade som saknade. De omkom under Siciliens befrielse år 1943-44.

Trots att det nu är slutet på augusti så kan man få en känsla av att hösten är i antågande. Italienarna själva säger att den börjar den första september. Vi njuter dock av att temperaturen stundtals inte är över 30 grader och att nätterna är ca 20 grader. Snart kommer italienskorna med pälsjackor och knähöga läderstövlar och mössa på barnen.

Råttan ja, efter mer än två veckor började vi känna en liten försiktig lukt, när vi vaknade i vårt sovrum. Vi bestämde oss för att plocka upp tömma alla stuvutrymmen i båtens undre del. Vi konstaterade att råttan hade varit mycket effektiv, knaprat på säckar med kläder i, på förvarade spel och barnleksaker i plast, mumsat på isolering runt värmeslangar osv, osv. Den hade haft sin aktionsarea under i stort sett hela botten på båten (under durkarna). En hel del mindre viktiga saker fick slängas och andra packas om och dammsugaren hade ett stort sjå med allt skräp. Till slut kom vi till den plats där individen hade insomnat – under våra sängar!! Det stank som tusan i området omkring, kroppen hade inte ännu stelnat, så det hade kunnat vara värre. Ut med råttan i soporna och sedan städa, torka, spreja vinäger och lufta båten. Även dammsugaren fick saneras. Men vad skönt att det hela nu är över.