Efter Vänersborg kom vi då in i Trollhätte kanal som började med en ganska stor och hög kanal och starka vindar.  Det krävdes god överblick av båtens läge och att inte fedrar gled upp och därmed inte skyddade båten mot vassa slussväggar. Allt väl och vi fortsatte vidare in i Göta älv som går genom svenskt landskap. Innan Trollhättan hoppade våra vänner från Göteborg – med en likadan båt som vi har – på och det var mycket bra för slussarna genom Trollhättan var ännu högre än tidigare slussar och sen blåsten som gjorde det hela ganska besvärligt. Men med fler händer som kunde hantera tampar så klarade vi oss utan skador och vi stannade sedan i Kungälv i en liten sidokanal som passade en båt med fällköl och var alldeles nedanför Bohus fästning. Kerstin och Roger letade reda på en Indisk restaurang i staden och hämtade mat som de bjöd oss på i båten, gott och trevligt samt ganska starka rätter.

Dagen efter tog de bussen hem till Hovås, Anders och jag gick runt i den lilla staden och njöt av fina gränder och all grönska. Vi besökte också Bohus fästning samt tittade på när staden rustade sig för nationaldagsfirande.

Sedan åkte vi vidare nedför Göta älv och vi fick mycket bra och snabb service med att få broar upplyfta utan någon väntetid. Vi anlände till Göteborgs gästhamn (Lilla aBommen) i stark blåst på eftermidagen. Min dotter Matilda och dotterdotter Thea kom från Oxelösund med bil för att vi ska få vara tillsammans ett par dagar innan vi reser vidare. Vi hade mysiga dagar i regn och blåst. Roger och Kerstin tog med oss på en utomhuskonsert med musik och sång på Nationaldagskvällen i ett av Göteborgs äldsta kvarter, efter det gick vi och tog en fika i hamnen.

Dagen efter åkte vi med spårvagn till Universum och tittade på fiskar, fåglar och testade oss själva med olika uppgifter. Kvällen avslutades i båten med räkor…mmm…samtidigt som jag tvättade ett par maskiner tvätt i gästhamnens tvättstuga.

Lek o bus på Universeum

Thea kollar in fiskar

Balansgång med små fötter

Fika i gästhamnen

Mormor möter Thea

Bohus fästning

Unisax i småbåtshamn

En slänt med kantväxter

Info om Bohus fästning

Stor sluss