Vi startade i regn och låg vid slussen när den öppnade för dagen kl 9. Gårdagens barometer föll kraftigt på kvällen så vi förstog att det skulle bli regn idag. Det var fruktansvärt gräsigt i vattnet hela dagen, i början hade de klippt kanalens kanter, så gräs och vass flöt som en matta på vattnet, sedan var det mycket grunt och mycket slingerväxter som fastnade i roderna hela tiden och båten gick tungt. Anders stog nog mest på akterspegeln och rensade roder hela dagen…och det var VNF personal som rensade undan vid slussarna annars hade nog inte slussportarna gått igen till slut. Personalen åker för övrigt utmed kanalerna hela tiden och har nog helkoll på var vi alla befinner oss, det känns tryggt och nu börjar de fråga när vi ska åka på morgonen och vart vi tänkt stanna för dagen. Det är nämligen en del manuella broar som de är på plats och hissar, till vi kommer, mycket bra service.
Men som tur var – inget som kom in i kylvattensystemet. Vi slussade själva hela dagen och det flöt på bra. Slussarna har nu ett tag varit mellan 3,5 – 4 meter och var lite onödigt brutala idag, båten krängde hit och dit och vi önskade tyst båda två att “måtte det hålla”. Det gjorde det men på natten hade vi båda lite svårt att släppa dagens anspänning och var vakna i omgångar och funderade. Det blir ju oftast inte några konstruktiva lösningar vid den tiden.
Det blev soligt och fint varefter dagen förflöt och vi landade hyfsat tidigt på eftermiddagen vid Froncles – en “Halte Nautique” som de kallar en plats med förtöjningsmöjligheter och varierande tillgång på faciliteter, oftast vatten och el vid platsen, duschmöjligheter och ibland med butik och bageri i närheten. Det brukar kosta ca 3-10 €.
Vi gick en promenad för att bese staden och köpa lite färska matvaror, nedan är några bilder från platsen.
Vi städade sedan inuti- och tvättade båten utanpå, när vi började bli klara så kom ett susande i dalen där vi låg –
med en jättehög bergskam på andra sidan kanalen – och en front drog förbi med stark vind och sedan ösregn, vi stängde in oss för natten.

Akvedukt över floden Marne som snirklar runt oss

Väntar på slussöppning

Klättra upp med tamp

Gräsligt vid slussportar

Gårdsplan vid sluss

Vy från kanal

Trädgård i Froncles

Annan trädgård i Froncles

Olika stilar

Goda inköp