Efter några dagar i ankarvik, behövde vi komma i hamn och bunkra – vatten, el och annat smått och gott.

Syrakusa är en underbar stad, med den gamla stadsdelen Ortygia som är en ö, men är sammanbunden med fastlandet via broar – en heter S:a Lucia – här möts vi av små smala gränder med restauranger på de mest exotiska platser där det nästan omöjligt att gå förbi, men det gör man. Ganska lungt i staden på dagtid, men på kvällen kommer folk ut “ur sina grottor” och njuter av butiker, restauranger, keramik och atmosfären. Vi känner oss så rika över att kunna få uppleva så vackra platser.

Vi har besökt Arkimedes friluftsmuseum, en halvtimmas promenad till utkanten av staden, obefintligt uppskyltad med en liten träskylt precis vid ingången. Här jobbade tre mycket entusiastiska personer, som blev så glada att vi kom och introducerade och visade oss runt på den bitvisa interaktiva platsen. Arkimedes föddes ca 287 f Kr och var en mycket klok gubbe som har bidragit till mycket smarta tekniska och fysiska lösningar, som används idag, bla matematiska konstanten pi, Arkimedes princip och skruv. Vi fick “leka” lite med några av hans tekniska lösningar av krigsmaskiner.

En morgon när vi tittade ut så hade Etna haft ett stort utbrott på natten, vilket sker med olika styrka var tredje dag, aska över hela båten….

Vi letade efter några tecken på S:a Lucia som ju sägs vara från Syrakusa, men det är ingen stor grej här, konstigt nog så det enda vi kan bidraga med är en bild på en kyrka. En hög mur omringar staden och skyddar från vågor och förr i tiden mot angrepp. Nu för tiden är det lugnare här och ruskigt varmt, så vi gömmer oss från solen så gott vi kan, inte så vackert kanske med nödvändigt.

Vi fortsätter att bredda våra kulturhistoriska kunskaper med att besöka fästningen Maniac, som har haft många användningsområden genom tiderna, har bla verkat som fängelse, försvarsanläggning för Syrakusas hamninlopp, bostad för drottningar?!. I ett av de enorma rummen pågick en konstutställning med bubblor på ett stort spegelgolv som man fick gå på med blåa plastskydd på skorna, spännande att se sig själv underifrån, jag hade kortbyxor idag i stället för klänning.

Sedan blev det midsommar och eftersom det visst bara firas i Sverige så bjöd vi våra vänner från Columbia på matjestårta, sill från IKEA och det som behövs för högtiden