Vi startade hyfsat tidigt vår färd mot Maastricht. När vi höll på att lägga ut så körde Theo och Trudie förbi oss, det var ju trevligt för de körde med samma fart som vi och vi kunde därför få hjälp av dem som har erfarenhet av dessa trakter. Vi hängde utanpå deras stålbåt i slussarna och det var ju mycket bekvämt för oss. Vi har nu betat av Julianakanaal som byggts för att underlätta färden för yrkestrafiken, eftersom Maas är mycket krokig den här sträckan. Igår mailade och ringde jag hamnkaptenen – på rekommenation av Theo – och bokade en plats i den “bästa” hamnen i Maastricht med närhet till innerstaden. Vi har haft mycket nytta av våra holländska resekompisar, Theo är mycket informativ och omhändertagande och i och med det har vi hittat “pärlor” som vi annars inte hade noterat.

Vi stannar ett par dagar i Hollands äldsta stad som har funnits sedan rommartiden.

Det blev tre dagar och mycket cyklande. En stad mycket värt att besöka. Här tecknades en gång i tiden Masstrichtfördraget  – jag citerar Europaportalen

Maastrichtfördraget trädde i kraft den första november 1993 efter att ha undertecknats den 7 februari 1992 av EG:s då tolv medlemsstater. Bakgrunden var att man ville bygga ut EG med en ekonomisk och politisk union.

I och med att fördraget trädde i kraft bytte EG namn till EU och Maastrichtfördraget kallas även för EU-fördraget. Till unionen tillkom nu regler om en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik samt rättsliga och inrikesfrågor. Med fördraget introducerade EMU, Europeiska ombudsmannen och Regionkommittén. 

Maastrichtfördraget ledde också till upprättandet av pelarstrukturen. Unionens tre pelare var 1. Europeiska gemenskaperna, 2. Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och 3. Polisiärt och straffrättsligt samarbete. Med Lissabonfördraget upplöstes pelarstrukturen.”

Vi såg regeringsbyggnaden, vi gick runt i den mysiga innerstaden – innanför murarna där det fanns otaliga uterestauranger, caféer, märkesbutiker och ett överflöd av det mesta. I de fina parkerna runt innerstaden var det mycket ungdomar som hade olika aktiviteter för sig – yoga, cirkelträning, picnic och läsning etc och allt var rent och snyggt. Det spelades livemusik här och där. Staden rustade sig för stadens son – André Rieu – den världsberömda klassiska violinisten, som höll konsert i dagarna tre – ett koncept liknande “Rhapsody in Rock” med Robert Wells – vad vi förstår och verkar vara otroligt populärt.
Det var också en gedigen torghandel med intressanta försäljningstekniker.

Vi hittade ett postkontor och kunde skicka de kanalbeskrivningar vi lånat av Manfred i Stettinger. Tack för det – vi har haft mycket nytta av dem.

Vi lämnade också tillbaka den karta vi fick låna av Theo och Trudie samt en flaska portvin som tack, för det hade vi försått att de gillar.
Anders har varit lite gnällig över värmen när vi sover så vi tog ur täcket ur påslakanet, då var inte det heller bra för det blev för lätt…
Vi cyklade till Jysk och köpte ett svalt dubbeltäcke samt påslakan i microfiber – nu sover Anders gott igen.

Vi tvättade lite kläder samt fyllde vatten innan vi gick till kojs den tredje dagen.

Theo ser över situationen

Upp i Julianakanaal

In i Maastricht

Imponerande byggnad

Byggnad

Bokhandel

Bokhandel

Regeringsbyggnad

Innanför muren

Innanför muren

Vacker balkong

Vattendriven kvarn som servar ett bageri i innerstaden

Här är vi nu