Vi passar på att besöka Palermo också innan myndigheterna stänger ner igen pga coronan. Palermo ligger på nordvästra sidan av Sicilien och är öns huvudstad, Italiens femte största stad med knappt 700.000 invånare och grundades 700 år f.Kr.

Vi packade åter våra ryggsäckar med kaffe och tilltugg, ställde in väckning så vi skulle hinna med bussen som avgick 9.00. Vi hade bokat ett “penthouse”= lägenhet med takterass, mitt i gamla delen av staden, för oss fyra, i två nätter. Så spännande att kunna resa iväg på äventyr. Vi klev på bussen, som var “coronasäkrad”, endast en på varje parsäte trots att vi är från samma familj Anders och jag och så munskydd på hela resan, såklart. Det fanns dessutom skyltar i bussen som förbjöd all förtäring, så adjöss med vår goda matsäck. Det var sex personer inkl oss i en stor buss.

Men vi njöt hela den tre timmars långa resan av sååå vacker natur, med böljande gröna kullar och gula glommor som riktigt lyste i vårsolen, mycket odling av oliver, vin etc.

Vi var framme i Palermo vid tolv och letade upp vår boplats, ca 15 min promenad in i stadens antika delar. Uthyraren svarade oss inte när vi deklarerade att vi var framme, men en restaurang mitt emot var desto mer uppmärksamma och bjöd in oss att se oss omkring, här ville vi äta en sen lunch när vi installerat oss. Ägaren kom så och öppnade för oss och visade runt var allt fanns, en mycket trevlig, ren och fin lägenhet. Därefter gick vi till den mysiga restaurangen och åt god mat samt skålade för Anders som hade födelsedag. Vi avslutade sedan dagen med kvällsmys i lägenheten, efter ett besök på Lidl som fanns nästgårds.

Dag två vandrade vi runt och njöt av lite storstadsliv med butiker, vackra byggnader, parker och lite mer puls än vi var vana med. Poliser stod lite här och var och såg till att folk bar masker och inte klumpade ihop sig i grupper, men det var inte många människor i rörelse.

När vi seglade i somras stannade vi en natt i marinan i Palermo, det var då så varmt så ingen av oss orkade uppleva något, men vi tog oss ändå ut för att äta sushi då och det var den vackraste maten vi har varit med om och fantastiskt gott också. Så nu hade vi längtat efter den restaurangen sedan dess och styrde våra steg rask mot målet. Rosita och Bernhard kom först på plats och besvikelsen blev stor när det fanns en stor skylt på dörren som berättade att restaurangen nyligen hade blivit stängd av polisen..skiiit..hade de inte följt coronareglerna måntro?

Vi letade raskt fram en annan sushirestaurang via google maps och som hade bra recentioner från nöjda besökare. Vår erfarenhet av den restaurangen överensstämmde dock inte med tidigare besökares. Vi brukar beställa “All you can eat” som innebär att för ett fast pris beställer du och äter tills du är nöjd, det gjorde vi även här. Antalet bitar överensstämde inte med bilderna, tex på bilden var det 4 bitar och vi fick tre (vi var ju fyra), ingredienserna var inte samma som på bilderna och när vi ville beställa mer dröjde det så länge så vi gav upp, betalade och gick därifrån, då kom maten, som vi faktiskt lämnade och vi var riktigt besvikna. Men inget att hänga läpp för, vi var ju på utflykt och fick så många andra positiva och annorlunda intryck.

Dag tre ville vi besöka några sevärdheter som tex catakomber – stängt pga corona, det skulle gå att klättra upp i ett högt kyrktorn och njuta av den fantastiska utsikten över staden – stängt pga corona. Det var tur att vi inte hade bestämt något särskillt innan, som vi vill se och göra i Palermo utan vi ville bara strosa runt och njuta av atmosfären på en annan plats, de fick vi.

Avslutningslunchen kunde vi avnjuta på vår soliga takterass innan det var dags att bege sig till bussen för hemfärd och återigen njuta av en resa med vacker natur och nästan tom stor buss.