Vi fortsätter färden med att slussa genom Bergs slussar som börjar med Carl Johans slusstrappa och består av sju slussar som lyfter oss 18 m upp, efter ytterligare fyra dubbelslussar i Berg kom det två akvedukter – det känns häftigt att köra båten ovanför vägen med bilar. Färden går över fint landskap som inte luktar gott såhär års. Vi fick på kvällen besök av vänner igen – Annika och Lasse som har sitt sommartorp i Motala.
Nästa nattmål blev till Forsvik, innan vi seglade över Vättern stannade vi i Motala och bunkrade mat.
Forsvik är en bruksort – smide, båtbyggeri och gjuteri. Vi tittade på replikan och hjulångaren Eric Nordevall ll (2) som låg vid kaj. Vid Forsviks gästhamn gick vi på grund för första gången i år, i låg fart – obehagligt men vi hissar upp kölen och backar därifrån, ingen skada skedd.
Dagen efter slussade vi vidare och vid sjön Viken har vi nått högsta punkten på Göta kanal, därefter slusssar vi nedåt som är mycket enklare. Färden går genom smala passager, djupa skögar och små öar – mycket vackert. Töreboda är dagens mål.
Idag börjar sommaren – 1:sta juni, men det är kalla vindar. Sista etappen på denna snabba försäsongstur går till Sjötorp där vi sedan slussar ur kanalen och lägger oss i Sjötorps gästhamn som är i Vänern och under dessa dagar har Anders varit kapten och jag “lille skutt”

Bergs slussar avklarade

Lok i Motala

Baltzar von Platens grav

Nya varma seglarstövlar

Vacker kvällsvy

Efter regn kommer sol

Eric Nordevall ll

Hela Göta kanal avklarat

Nu är sommaren här

Kommer den att räcka?