Fint med lite grönska ombord – en timjan – när det är grått ute.

Det är Pingstafton och vi lämnar Sjötorp i lite duggregn. Nu är vi helt fria att välja tid och mål själva. Det är lugnt på sjön och vi använder vår nya bimini mot regnet, det går bra det också. Vänern är stor – vi läste i en broschyr att hela jordens befolkning får plats på Vänerns vattenyta?!, om en vill åka ett varv runt Vänern så är det ca 42 landmil. Vänerns höjd över havet är 44 m och Vänern utgör en tredjedel av allt sötvatten i Sverige – stort!

Vi är ju på väg mot västkusten och kommer att gå Trollhätte kanal och sedan Göta älv.  För att komma till Trollhätte kanal som börjar i Vänersborg så tar det ca 12 timmar med 5 knops fart. Vi delar upp det för det finns mycket att besöka i det här innanhavet. Idag är målet Läckö, där vi hoppas kunna besöka slottet.

Vi närmade oss en grund och stenig hamn där vi gjorde vår andra grundkänning och fick hissa kölen en hel del för att komma in och lägga oss långsides vid bryggan. Strax efter kom en stor holländsk båt och vi sprang ut för att varna om djupet (eller grundet) men de tuffade på i bra fart och det visade sig att de också kunde hissa sin köl så de var aldrig skärrade.

Angående Läckö slott så startades byggnationen i slutet av 1200-talet som en biskopsborg och har sedan byggts vidare till ett slott fram till mitten av 1600-talet då Magnus Gabriel De la Gardie gjorde omfattande byggnadsarbeten och förvandlade platsen till ett av landets mest vackraste och betydelsefulla slott.

Läckö slott by the sea

Gästhamn med gott om plats

Tack för besöket