Vi lämnade Port St Louis – efter två nätter – en tidig morgon för att ta en ganska lång etapp mot väst, in i Lejonbukten på riktigt. Den bukten är ökänd pga dess oroliga och starka vindar, men utsikterna för dagen såg bra ut. Vi seglade faktiskt i ca en timma innan motvinden och vågorna blev för starka och motorn fick göra resten av dagens jobb. Det är inte många seglingstimmar den här säsongen.
Vi kom till vårt mål för dagen med rejält gungiga ben och vinglade in på hamnkontoret i St-Maries de-la-Mer, som är sista stoppet i distriktet Provence för oss nu, men vi är i området Camargue. Vi hann titta på staden som har en mycket spansk prägel, vi såg Camarguehästar och rosa flamingos i etangen här. När vi var på väg tillbaka till båten så stod det folk utmed stora genomfartsgatan och väntade på något, vi stannade till och det kom så småningom en grupp Camargueryttare, sedan ryttare som föste tre-fyra tjurat mellan sig, sedan ryttare som föste ca tio småhästar mellan sig och det var bra fart på dem genom gatan fram. Vi gick sedan hem för att sova.
Söndag den 16 september fortsätter vi en lite kortare etapp, för en blir ganska spak efter att klamra sig fast i båten på grund av så mycket vågor. Det började med mycket motvind och vågor men det lugnade sedan ner sig och det var tur det för få kunde en se och väja för alla nät som låg utmed kusten. Vi har nu kommit till nästa distrikt – Languedoc-Roussilion och hamnade i La Grande Motte som har en mycket spectakulär arkitektur och syns på långt håll, inspirerade av pyramider, vi tycker det ser ut som hus byggda an legobitar. Men vi stannade till innan det, i en kanal som leder in till Aigues-Mortes som ska vara mycket sevärd by, men där öppnades inte bron som det stog om i våra böcker, fick vi veta, så vi fortsatte, vi får titta på den byn när vi ska resa hem. Det var mycket lugnt och fint väder på eftermiddagen och den mycket serviceinriktade kvinnan på hamnkontoret – som för övrigt hittills, var den enda som svarat på VHF-anrop när vi anlände – beklagade för oss att det var mycket kallare än det brukar vara denna period och det berodde på att det snöade nu i Pyrenéerna!!
Vi tycker att det är varmt.
Vi vandrade runt i staden och hittade inga historiska “vingslag” allt är kommerciellt uppbyggt – vad vi såg – med restauranger och klädbutiker i långa rader i barackliknande lådor och så dessa pyramidhotell. Det är även här “spansk prägel”? Vi får läsa på vad de har för bakgrund i det här området.

Fåglar

Port Gardian

Vy

Unisax i Grau de Roi

La Grand Motte