Här kommer några rader om hur “coronan”  påverkar oss under vår segling i Medelhavet.

Vi kom till Rom, för vinterplats i Ostia under hösten -19 och hade för avsikt att njuta av Rom med omnejd under våren -20. Coronan begränsade oss dock och allt som samlar folk stängdes ner. Från mars till tredje juni var det restriktioner i olika grad, först med “bara” nedstängda museer, begränsningar för öppethållande av restauranger etc och senare med striktare regler då det inte var tillåtet att att gå ifrån båten annat än för att köpa mat eller medicin, det var inte tillåtet att promenera utmed marinan, förbjudet att gå på stranden om man inte hade hund som skulle rastas förstås och så alltid munskydd, vakter utanför mataffärer som släpper in en när en går ut och ser till att man “spritar” händerna innan man blir insläppt.
En båtgranne ville undersöka statusen på batteriet till elmotorn på sin jolle och puttrade runt lite i hamnbassängen. Då kom sex uniformsklädda, fullt utrustade poliser och gav mannen en böteslapp på 300 € – basta!

Vi hade köpt ett Italienskt SIM-kort med bra kontakt med 4G-nätet, så vi kunde ha kontakt med våra kära i Sverige samt titta på tv och film för att sysselsätta oss. Varefter månaderna gick och vi inte kunde segla vidare som vi planerat så växte såklart frustrationen, men vi var ju ändå friska och hade det varmt och skönt.
3 juni öppnade Italien upp för resande mellan regionerna och vi seglade äntligen vidare. Få båtar på sjön och inga turister på de populära platserna utmed italienska kusterna och ö-världen, Amalfi, Capri, Stromboli osv. Vi hade allt detta utan att behöva trängas med stora skaror av turister från kryssningsfartyg. Fördel för oss, men katastrof för hela turistnäringen i Italien.
Vintern -20/-21 är vi på södra Sicilien som tvingas stänga ner igen eftersom “coronan” tar ny fart.
Italien definierar nu vad som gäller i form av riskzoner – Röd zon – högsta begränsningsgrad som innebär bla att det är förbjudet att träffas i grupp, vi får inte röra oss mer än absolut nödvändiga aktiviteter som att köpa mat. Inte resa eller ta emot besök. Barer och restauranger är stängda och vissa erbjuder “hämt mat”.
Nästa zon är Orange – med inte fullt så hårda restriktioner och nästa zon är Gul och den påverkar mest restauranger och barer, det är tragiskt för hela den lokala service- och besöksnäringen.

Läs mer om riskzonerna här

Sicilien har befunnit sig i Gul riskzon till största delen under sena hösten och har växlat mellan Röd och Orange riskzon sedan någon vecka före jul/nyår och nu efter nyår ökar smittspridningen ytterligare och Italien tvingas utlysa Röd riskzon några veckor framöver.

Det finns en stor “community” (folk från olika nationer som bor i sina båtar under vintern) här i marinan som brukar ordna med olika aktiviteter som BBQ, yoga, olika utflykter, spel och lekar etc. Tyvärr så är inget sådant tillåtet nu. Vi har inte träffat våra nära och kära sedan förra jul/nyår (-19/-20) pga reserestriktioner. Jag har fått två nya barnbarn som jag inte träffat ännu. Men…vi är friska och det är varmare här än vad det är i Sverige nu