Catania är Siciliens näst största stad och det är hit eller till Palermo som de flesta flyg går till om man vill tillbringa tid på Medelhavets största ö. Här är husen – i de äldsta delarna av staden – gråa, till skillnad från andra städer som är mest sandfärgade. Det beror på att det är mycket aska – i byggmaterialet – som kommer från vulkanen Etna. Det är en stor och pampig innerstad med vackra byggnader, torg med fontäner, restauranger och butiker av alla det slag.

Vi fick vår första covidvaccination i Licata i slutet på april och nästa spruta blev bokad i Licata till den 4 juli för oss och 3 juli för Rosita och Bernhard. Vi har anpassat vårt seglande så att vi skulle kunna vara i Catania med båten då och ta buss till Licata för ärendet och sedan tillbaka och segla vidare. Vi bokade boende från samma hyresvärd som när vi hade Unisax upptagen för rengörning och målning. Lägenheten såg i stort sett likadan ut men det var en våning ovanför och hade också ett sovloft ovanför köksdelen och innehöll därför boende för oss fyra med varsitt sovrum. Det fanns AC till vår förtjusning och det var riktigt skönt. Vi kunde ta emot våra tidigare båtgrannar och äta en god antipasti och trevlig samvaro. Lyxigt med så mycket plats att förfoga över.

Så var det då dags att gå till sjukhuset, vi hade tider dagarna efter varandra, men vi tänkte att det nog skulle gå att få våra sprutor när vi ändå var där. Rosita och Bernhard kom in först, men när vi visade våra papper så ruskade mannen på huvudet och sade “domani” (i morgon). Vi försökte få honom att ändra sig, men icke. Vi stoppade ner våra papper i väskan – skit också. Mannen reste sig efter en stund och gick iväg, en kvinna kom och tog hans plats… Ny chans, tänkte vi och provade igen med våra papper, javisst, vi kom in – seger.

Så livligt som det var i Licata nu, har vi inte sett förut pga pandemin, hoppas, hoppas att den håller sig under kontroll nu. Efter tre dagar i Licata, tar vi åter bussen till Catania, Columbia och Unisax.

En morgon när vi tittade ut såg båten ut som bilderna visar, Etna hade haft en stort utbrott under natten och vinden legat på, mot vår stad, det blev mycket spolande med vatten i marinan. Gatorna och bilar i staden helt täckta med aska. Askan är som små fina sandkorn så det är lätt att få bort från båten med vatten, men det är halkigt att gå på och jag kan tänka mig att det även är slirigt för bilar och motorcyklar.

Vi njuter några dagar till i den stora staden innan vi fortsätter seglatsen norröver.