Ut på Rhen igen och vidare mot Neijmegen i Holland. Trodde vi då…
Rhen är vild med 5 knops medström och efter ett dubbelmöte med pråmar så gungade det så våldsamt så att masten slet sig ur sitt läge och var på väg av båten…vi lyckades binda linor och fixera den, men mittenstöttan är trasig och därmed är inte masten avlastad på den viktigaste punkten – den hänger alltså lite på mitten. Med alla tummar hårt hållna och tungan rätt i munnen så försöker vi ta oss till den tänkta hamnen i Neijmegen som var målet, det var bara det att det fanns ingen hamn för småbåtar där som vi hade läst oss till. Det är också svårt att pricka inloppet till hamnarna när båten trycks frammåt ca 4-5 knop i sidled vid inkörning. Vi hade på den här sträckan en snittfart på 7,5-8 knop. Vi fick fortsätta vidare och var snart framme vid Maas-Whaalkanalens inlopp där strömmen i vattnet upphörde och inga mötande/omkörande pråmar längre – och masten kvar på däck -phuu. Den slussen tog oss upp ca 1,5 meter och vi var på en lugn kanal igen.
Vi var inte inlästa på den trippen idag men vi frågade en holländsk båt om tips på natthamn inom rimligt avstånd och de föreslog den hamn vi nu ligger i – Eldorado.
Vi betade av den här kanalen som är en förbindelsekanal mellan Whaal – som Rhen heter i Holland – och floden Maas som kommer att leda oss en lång sträcka söderut framöver, genom Holland (vi har bytt flagga), genom Belgien och genom Frankrike. Kanalens vatten är säkrat med 2 slussar – en i vardera ända.
Vi kom till Eldorado efter att ha kört in i floden Maas – ingen ström som vi märkte – för det har vi fått nog av nu. Efter en smal, lång sidoled öppnades en “insjö” framför oss. Vi lade till vid en låg träskodd kaj intill en gräsmatta och djupmätaren stannade på 0,7 meter så vi har någon decimeter tillgodo under båten – kul med höj- och sänkbar köl. Nu kommer vi att ordna till masten innan vi far vidare.

Wesel-YC

en vanlig lördag på Rhen, till en början…

Neijmegen swishar vi förbi

Byta flagga

Varsinn öl och lite salt fläsk som “landare”

Vår resa fram till 170709