Vi har nu vistats i två omgångar i marinan i Ostia och vi känner oss helt klara med det. Marinan är skyddad och säker, prisvärd och med all service man behöver, men området utanför är skräpigt, trasigt och med mycket hundskit på gator och torg. Närheten till Rom är det som har lockat oss, vi har dock saknat naturupplevelser, men man kan inte få allt, i alla fall inte samtidigt. När det mest är ruffigt och misskött omkring sig, så uppskattar man det lilla vackra omkring sig, mycket mer tex av klarröda vallmoblommor mot en grå betongmur och lite grönt gräs.

Men när våren och värmen kom, så livade omgivningen dock upp en del, med tex en jättestor tävling i marinan med Laserjollar för unga människor. En liten utställning med bla gamla Fiat 500 gladde oss också att få se i marinan.

Så blev det dags att starta seglingssäsongen, den 26:e april kastade vi loss och seglar norrut….eller…utan vind och med gamalt svall kör vi motor första dagen, nu är vi på väg i alla fall. Första stoppet blev Riva Traiano, en marina belägen parallellt med en flod, den var dyr tycker vi 70 € och undrar vad vi fått för de pengarna. Vidare nästa morgon och vi passerar Civitavecchia, en stor hamn där flera kryssningsfartyg stannar för att slussa tusentals passagerare vidare med bussar för att få besöka bla Rom, innan de kryssar vidare till nästa stora stad. Idag ser vi minst fem fartyg ligga inne, så det kan vara mycket turister i Rom nu. Undrar om läget är bättre nu med tanke på den långa perioden med pandemin. Det var stiltje utlovat även för den här dagen, men efter två timmars motorgång kom det vind och vi fick en superfin seglingsdag.

Vi kom nu till en mycket prisvärd marina, – 57 € för tre nätter – med trevlig omgivning att njuta av. Anders och jag brukar klättra så högt upp vi kan för att se fina vyer och här fanns en liten enkel stig upp till Castello Filippo. Det är underbart att få njuta av alla alla dofter och växter. På andra sidan om berget med borgen, fanns en annan marina – Porto Ercole – som vi promenerade till, lite mer turistisk än “vår” marina. Vi är förundrade av hur rent och fint allt är.

En fin seglingsdag till – med gennacker – nu blir vi riktigt bortskämda. Vi stannade i Marina Grosseto, också den parallellt med en flod och alldeles i utkanten av ett stort naturreservat Maremma. Vi är nu i regionen Toscana, som bjuder på mycket vacker, varierande och bördigt landskap med mycket odling av bla viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Vi kan inte så mycket om vin, vi tycker om vin och försöker köpa lokalproducerat där vi kan. Nu styr vi kosan mot Elba.