Tibern är Italiens tredje längsta flod, kommer ifrån de Toscanska Apenninerna, flyter bla genom Rom och ut i havet, den är 406 km lång och en fallhöjd på 1268 m. Rom tar sitt dricksvatten härifrån. Det är bra att hamna i sötvatten ett tag, ev snäckor under båten kan inte leva där så de växer inte mer. Vi börjar förbereda oss på en stillaliggande period med att släppa ur luften i jollen och stuva undan den för säsongen – nu behövs den inte mer i år – och så konserverades dennes motor dvs byte av olja och så kördes motorn en stund i flodvattnet, för att få bort saltvatten inuti motorn, nu får den också vila. Relingslisterna är slipade och oljade, så även tofterna och durkarna i sittbrunnen samt lite annat småfix. Däremellan forsätter vi att upptäcka Lido di Ostia, det finns tex fem-sex stora välsorterade livsmedelsbutiker med jättefina manuella fisk-, kött- och ostdiskar och mycket fin färsk frukt och grönt, det mesta lokalt odlat och sedan all färsk pasta. Det är ett rent nöje att gå och köpa mat för att sedan tillaga och äta förståss, ibland med våra vänner på Columbia och deras Cobbgrill. Vi ligger nu långsides utmed flodkajen och har Columbia utanpå oss. Vi skärmar av närheten med lakan, för lite “privacy” men mest för att skydda oss från solens hetta

Rosita och Bernhard får varje dag besök av en svanfamilj – ibland tre och ibland fem stycken – som får lite bröd av dem. Om de inte hinner se dem meddetsamma så knorrar de lite och sedan knackar med näbben mot skrovet på båten, då kommer det lite bröd och de simmar nöjda iväg. Vi ser flera fågelarter utmed flodens andra sida, bla vita hägrar och sothöns, fint med levande natur.

En dag åkte vi med Rosita och Bernhard till Rom med buss och Metro som tar ca 45 min och kostar 1,5 euro per person och då är man mitt inne i Rom. På Metron satt vi lite utspridda men ändå nära varandra då en italiensk kvinna började prata med Anders som ju inte förstod så bra, vi andra böjde oss fram för att försöka höra och förstå, det visade sig varefter, efter att hon förstått att vi bor i våra båtar i Ostia, att kvinnan ville rekommendera oss den bästa pizzerian där. Det var flera som engagerade sig i samtalet, bla en man som kunde tolka lite på engelska. Alltmedan vi satt och pratade och lyssnade koncentrerat pga språksvårigheter och allt buller, klev det på en violinist och började spela av hjärtans lust och det blev det ju inte lättare av, men han spelade fint. Vi klev av, tackade för alla goda råd och tips och gick iväg för att strosa lite i ett kinakvarter. Vi tittade in på en underbar saluhall, det var nog bara en tredjedel av allt som erbjöds som vi visste namnet på, vilken kommers.

Vi besökte också en Asiatisk mataffär där vi köpte lite kryddor. Åska och regn hängde över oss och på väg tillbaka till Metron passerade vi Colosseum och det vill vi ju såklart se mer av senare. Väl hemma framåt kvällen blev himelen mörkblå och blixt och åska med ösregn kastade sig över oss, det var det första regn vi var med om sedan vi startade från Valencia i april….tror vi.