Vi lämnar Cala Ratjada och tanken var att vi skulle försöka sträcka till Menorca, men det blev för mycket motvind så vi beslutade oss för att vänta någon dag med den överfarten så vi seglade mer norrut till Port Pollenca i stället. Det är en stor och skyddad bukt, gott om ankarplatser där det även finns bojar utlagda som man kan kroka fast sig på. Vi valde att lägga oss inne i hamnen där det också finns PortsIB. En marinero tog emot oss och förklarade att det nog inte finns varken vatten eller el, inga toaletter eller duschar heller. Ok… vi fick i alla fall både vatten och el när det väl kom till kritan och toaletter fanns vid en restaurang en liten bit bort så det blev bra ändå.
Vi monterade upp våra cyklar och började utforska. Själva staden Pollenca ligger mera in i landet och vi cyklade dit, vi valde en lantlig färd och såg kossor, getter, får, hästar, odlingar av apelsiner, citroner och mycket annat. Det var skönt att inte se hav och vatten på en dag. På vägen dit blev vi omcyklade av flera grupper med motionscyklister, det är mycket stort intresse för det här på Mallorca.
Staden Pollenca innehåller som vanligt en gammal innerdel och här en lång trappa upp till ett kapell och fantastisk utsikt över trakten.
Efter några dagar var det dags att “segla” över till Ciutadella på Menorca, ca 6 timmar utan vind blev det.
Ciutadella som också är PortsIB är en mycket trevlig plats att vara på. Våra franska vänner Aline och Bernard var där sedan några dagar, de tog emot oss och det blev ett kärt återseende. Vi hyrde bil tillsammans och utforskade ön i två dagar, vi såg fantastisk och dramatisk natur där hav och höga berg förenades. Vi besökte – från land – många calor (ankringsvikar) som oftast längst in övergår i sandstränder och turistiska byar. Vi noterade tyvärr att många fina och skyddade calor var avspärrade med gula bojar ganska långt ut i viken för att badande med vattenleksaker ska få plats, vilket då inte blir skyddat för besökande båtar. Det blev vi mycket besvikna på. En konsert med både lokala förmågor i form av storband, blåsarsymfoniker som var riktigt duktiga samt en kvinnlig saxofonkvartett som var proffs, bjöd oss på örongodis i en liten by mitt på ön, det är härligt att rammla på sånt.
Vi seglade ut en dag när det var bra vind tillsammans med Pili Pili (fransmännen) och lade oss i en vik och åt lunch och sedan tillbaka i hamnen igen. De seglade tillbaka till Mallorca efter några dagar och vi hoppas att vi kan ses någon mer gång
Anders exsvärdotter med vänner och barnbarnen Moa och Stina hade sedan lång tid tillbaka, bokat en veckas semester just här i Ciutadella och det blev ju så bra att det var just nu när vi var där. Det var mycket kul att träffa dem alla på detta sätt.

Mystiska moln över bergen

Trappa upp till kapellet

Kafé vid kapellet

Vy från kapellet

Mer vy från kapellet

Mot Menorca

Ciutadella

I staden

PortsIB

Smala gränder

Stor propeller

Gamal byggnad

Efter åskväder

Ewa och Aline

Bernard och Anders

Menorcas nordligaste plats, Far de Cavalleria

gänget på besök i båten

Stina och Moa

Så här har vi åkt hittills