Vi blev inskjutsade med vår jolle av Bernhard – skönt att slippa lägga jollen vid någon strand utan bevakning – några trappor upp mot en smal väg – där små eldrivna taxibilar ilade fram och tillbaka mellan hamnen och stranden – och vi var inne i en ny värld. Vita och blå hus, smala slingrande vägar, gav oss känslan av att vara i Grekland. Det var så fint och välskött, vackra trädgårdar, små mysiga fik och restauranger samt små butiker med keramik, kläder och annat som turister vill ha. I den lilla hamnen var det mer koncentrerat med restauranger och försäljning, turbåtar och färjor kom och gick med folk.

De pryder skyltar, trappor etc med målad keramik, snyggt.

Vi behövde fylla tanken med friskt vatten från Rainman och rodde över till Columbia och hämtade watermakern. Rainman arbetade inte som den brukar, han skakade och brummade mer än vanligt och inte kom det så mycket färskvatten heller. Anders kliade sig i huvudet och kom sen på vad felet var – trasig impeller. Vi blev åter igen inskjutsade till land för att leta impeller, lyckligtvis så hittade vi en liten båttillbehörsaffär som hade två stycken, vi köpte båda. Sedan tankade vi fullt.

Vår nästa ö blev Lipari, som är “huvudön” i den här övärlden . Här var det bra pris i Marina Eol Mare och med specialpris för tre nätter men betala för två. Vi behövde fylla på förråden och trampa fast mark några dagar.

Vi hyrde en bil för en dag och reste runt ön. Fantastiska vyer ut över övärlden och ner i kristallklart vatten vid små stränder och ankarvikar som vi såg uppifrån och ett mycket bördigt och grönt landskap utmed sluttningar med små byar inbäddade i grönskan. På en hög liten platå fanns en litet försäljningsställe utmed vägkanten, där köpte vi bla pimpsten som är geologiskt intressant från platsen. Det var lavan som var anledningen till att folk bosatte sig på ön för ca 5000 år sedan, den gav inkomster till folket. Pimpsten är stelnad lava, är mycket porös och bryts fortfarande norr om Limpari stad. Även Obsidian finns här- en svart eller mörkgrön bergart som blir till av hastigt stelnad lava och som man bland annat tillverkar smycken av.

Mitt i staden på en hög klippa finns en borg -Il Castello – med lämningar från olika tidsperioder från 400 år f.K. Vi såg flera kyrkor, gravplatser och bedårande utsikter och vackra blommor. Borgen omgärdades av en kraftig mur som skydd mot pirater.