Tre båtar i sällskap har besökt Lettland, Estland, Finland och Åland för att sedan segla över till Sverige och vidare längst kusten hem till S:t Anna skärgård. Allt detta på 4 veckor, ca 675 nM, med många upplevelser och erfarenheter rikare.

Fredag 1/7 – Anlände sent till Fyrudden där vi mottogs av våra reskamrater – Göran och Inger i Tick Tack, Peter, Susanne med barnen Linn och Ted i Supé.

Lörd 2/7 – Klockan 5.20, lämnade vi kaj för resa till Fårösund på Gotland. Vind mellan 8-10 m/s. 6 av 10 mådde ruskigt dåligt av den oroligt vågiga sjön som höll i sig hela den 13 timmar långa resan, ca 76 nM. Som tur är går det ju snabbt över när man kommer iland och med lite mat i magen och sömn så är livet sig likt igen.

Sönd 3/7 – Skön solig dag i Bunge på Gotland med promenader, bunkring och bad för vissa.

Månd 4/7 – En solig skön dag till på Fårö, men på eftermiddagen beslöt vi oss för att göra vår längsta etapp på denna semester – över Östersjön till Ventspils i Lettland. Vi startade klockan 16.30 med jämn fin vind och inga vågor. Konstigt att tiden går så fort trots att man inte “gör något”. 15 timmar och ca 88 nM går fort under en sådan härlig seglats. Det är intressant att notera vad mycket man upplever när man är tyst och bara är. Vi fick också uppleva en vacker solnedgång och senare en lika vacker soluppgång. Anders och jag byttes av var timma, så man kunde vila lite om man ville.

Tisd 5/7 – Väl framme i Ventspils – ca 8.00 lokal tid, Lettland ligger en timma före oss – fick vi ett stort mottagande av gästhamnsvakten och 2 personer i uniform från tullen som kollade våra pass och checkade in oss i landet. De skulle registrera var vi kom ifrån och vart vi skulle härnäst, samt vår hemmahamn/ort/land. Mycket artig och vänlig hamnvakt förklarade var dusch och toaletter fanns.

Detta är en stad under utveckling, mycket är redan gjort för barnfamiljer att se och göra och man jobbar för att utveckla turismen. Äventyrsparker med spännande aktiviteter och badparker med rutschbanor samt smalspårig järnväg med ånglok. En lång sandstrand som på Rivieran med rent och fint bad och beachaktiviteter. Anders och jag plockade ihop våra cyklar och for omkring och tittade. Man ökar ju aktionsradien betydligt med cyklar. Att äta på restaurang kostar ca hälften av vad det gör i Sverige, ölen är prisvärd och god och det var spännande att se vad man fick när man beställde på restaurang. Språket är inte alltid så lätt.

Det kom lite regn en dag i Ventspils, då gick vi till saluhallen och pekade på olika varor som vi ville köpa med oss och smaka på, dessa bakelser men även några spännande korvar, gott. Första semesterveckan är gången

Fred 8/7 – Vi lämnar Ventspils, som har varit en mycket positiv upplevelse – rekommenderas varmt och seglar vidare till Kuressare på Ösel i Estland. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Insegling till gästhamnen sker i en lång muddrad ränna – vår båt loggar knappt 2 m djup och den känns väldigt smal. Måsar sitter alldeles bredvid båten när man glider förbi. Dock ingen fara för grundstötning föreligger om man bara tittar efter uppmärkningen. Väl i hamn mottogs vi av en hamnvärd som var mycket informativ om alla faciliteter och vi fick broschyrer på svenska. Vi bänkade oss i hamnens restaurang och upptäckte att det var mycket gott och prisvärt. Vi vandrade runt i staden och njöt av sol, sommar, god mat, öl och semester. Biskopsborgen är värd att se. Vi cyklade åter omkring och tittade på staden.

Mån 11/7 – Avfärd till Virtsu, ca 48 nM. En liten gästhamn där färja avgår till ön Muhu – som har broförbindelse med Ösel – regelbundet och vi ligger skyddat bakom en stor färja som är under ”reconstruction”. Vi anlände till den lilla färjehamnen en timma före invasionen av svenska SXK:are från Stockholmskretsen. Det blev tvärfullt. Det var bra faciliteter och restaurang på plats. Annars inget trevligt att se på plats vad vi noterade. På kvällen började det blåsa upp – ca 10-12 m/s – Natten blev orolig och flera var uppe och knöt om sina båtar.

Tis 12/7 – Tidigt på morgonen lämnade Stockholmseskadern hamnen på sin färd söderut, det blåste fortfarande mycket och det var stor uppslutning när de skulle avgå för det fanns inte mycket plats i hamnen (eller ens tillräckligt med vatten under båtarna) om vinden skulle blåsa tag i båtarna. Allt gick bra och vi hade bestämt oss för att avvakta, vi skulle ju norrut! Prognoserna visade senare på 6-9 m/s och vridande mot väst, så vi avgick 13.00 mot Haapsalu – på Estlands fastland.

Vi kämpade resten av eftermiddagen mot 10-13 m/s, norlig vind rakt i nosen och stora oväntade vågor på så grunt vatten som det är i dessa trakter, 3-5 m är inget ovanligt! TickTack:s akterstag brast i detta väder, med stor dramatik för dem, dock utan personskador som tur var, de blev i alla fall ordentligt omskakade. När alla var i hamn i Haapsalu pustade vi ut med lite starkt och alla var snart i säng för välbehövlig sömn.

Ons 13/7 – Vi upptäckte att vi hamnat vid en gratisbrygga utan förnödenheter. Vi flyttade snabbt in i gästhamnen där allt fanns tillgängligt. Göran hissades upp i masten för att byta till ett annat akterstag och ordningen var återställd igen. Vi plockade åter upp våra cyklar, vilket även Göranssons gjorde!! Haapsalu undersöktes och vi handlade mat och dryck till bra priser. Hamnen erhöll möjlighet till tvätt av kläder. Det använde vi oss av, en maskin vittvätt lämnade vi in och hämtade 4 timmar senare – torrt och fint – suveränt.

Tors 14/7 – Vi tog taxi, ca 8.20 till busstationen får att åka till Tallin, ca 1.5 tim. Stor stad med mycket kommers, enorma byggnader av bla bankpalats. Gamla staden är värd att upplevas. Mycket bevarad kultur som renoveras. Buss hem vid 18.00. Lång dag kräver mycket sömn. Nu har andra veckan gått

Fred 15/7 – Halva semestern gången. Vi tycker att vi har upplevt mycket och vädret har varit gynnsamt. Idag softar vi och tvättar en maskin till. Lite dammsugning och övrig uppfräschning på båten. Anders och jag cyklade iväg och tittade på Haapsalus järnvägsmuseum. På kvällen gick vi till en fin sekelskiftesbyggnad och lyssnade på en fransk gosskör – vackert och i en vacker byggnad.

Sönd 17/7 – Vi lämnar Estland och är överens om att vi kommer att besöka landet fler gånger, trevlig upplevelse. Avfärd mot Hangö – Finland klockan 5.00. Supé ropade på VHF:en att deras motor inte kylde så vi andra stannande upp och vände för att ev gå tillbaka. Det verkade fungera efter en stund och vi fortsatte över Finska viken med halvvind ca 6 knop, inga vågor att tala om heller. Sista halvtimmen friskade det i och vi drog in lite på genuan. Fin segling. Väl inne i hamnen märkte vi att turbåten – till den lilla ön som också hörde till gästhamnen – gick precis förbi vår akter ca 3-4 ggr i timmen med tillhörande svall och att när det blåste utanför hamnen, gick det in mycket hävningar i hamnen….men vaddååå…det är ju semester. I Hanko/Hangö är allt skrivet på svenska och finska, tidningar har två upplagor – en på svenska och en på finska, det kallar jag service – det är alltså inte för turister utan folket är tvåspråkigt. Hangö har varit och är en anrik badort med fina sandstränder och klippor. Jättestor gästhamn med bra serviceanläggning och bastu – förstås.

Månd 18/7 – Promenader och skön samvaro i solsken

Tis 19/7 – Avfärd till Vänö, klockan 9.00, 27 nM. Lugn och fin seglats i väl utmärkt led och med ensmarkeringar. Fint väder. Liten hamn, sparsamt med faciliteter. Liten affär/fik med ölpump på förstutrappan. Toasug med handpump i viken, som vi provade sedan vid avfärd.

Onsd 20/7 – Vi avgick till Jurmo klockan 9.00, ca 23 nM. Soligt och nästan ingen vind. Landskapet är platt och stenigt med små upptrampade stigar i den ankelhöga vegetationen. Det fanns dock körbara vägar som passade bättre för barnvagn. På ön gick det Alpacka – ett kameldjur – fritt – det ser ut som en blandning av får, lama, och kamel utan pucklar. Man rakar dem och använder deras mjuka ull till att sticka med. Vi väntade till den utlovade rökta fisken, men den räckte inte till alla, men vaddååå…det är ju semester…man kan ju inte få allt….på en gång i alla fall. Det är gott med korv också. Anders köpte nybakade bullar, det grämde han sig för länge, det var ö-pris på dem! Jag tror ändå att de var goda. Utedass på ön. På kvällen/natten kom det regn och vi räknade med att vara kvar.

Det såg ut att bli bättre väder än vi befarat så vi lossade och gav oss iväg ca 10.15 till Hällsö på ön Kökar, 23 nM. Det var tungt i luften men vi seglade nästan hela tiden. Stabilt och bra, något uppklarnande vid famkomsten. Anders och jag missade var vi skulle in i viken och kom först till fel hamn, det var bara att vända och läsa sjökoret bättre. Hällsö bjöd på bra service med affär med dyra förnödenheter, bra serviceanläggning, vatten, el, toa, dusch, bränsle och loppmarknad. Kolla in lådan – den har rest långt och hamnat på loppis på en ö i Finland.

Vi pratade med trevliga holländare som bjöd in oss i deras båt – vår favoritbåt – en Southerly, en salongsbåt med fällköl och dubbla roder. Vi drack te och fick en trevlig pratstund. Vid sänggåendet fick Göranssons rensa avloppet till toan pga att en halvmeters växt hade fastnat och orsakat stopp.
Nu har det gått tre veckor, vad tiden går fort när man har trevligt – det är ju ett känt faktum.

Fred 22/7 – Alla fyllde diesel och vi seglade vidare mot Degerby sydost om Mariehamn. 22 nM, fin seglats hela tiden med varierande vindar och olika segelsättningar under färden. Hittills semesterns varmaste dag och med en tropisk natt. Vilket innebär att temperaturen inte understiger 20 grader. Bra hamn som har det mesta. Vi pustar i värmen och tackar ödmjukt för de fina semesterdagarna. Anders och jag badade…doppade oss, menade jag.

Lörd 23/7 – TickTack och Unisax seglade vidare mot Mariehamn, vi gick trots varning om åska med regn. Supé stannade lite, de ville gå till Rödhamn, de hade varit i Mariehamn tidigare så vi skildes åt här. En hyfsad segling i värmen ledde oss fram till Mariehamns västra sida, där Ålandsfärjorna ligger. Vi fick en bra plats långt in, så vi inte är så känsliga för färjorns svall. Det var Rock Off – konsert i staden med mycket uppträdanden och artister. Anders och jag rusade till en affär för jag hade akut räkbrist och det var dags för räkafton i vår båt. Vi hann och kvällen var räddad. Under natten tilltog vinden och det blåste rejält under hela nästa dag.

Sönd 24/7 - Sovmorgon i kulingvinden. Vi reste sedan med buss till Eckerö och vidare med färjan till Grisslehamn och sedan tillbaka. Vi köpte dryck och åt gott prisvärt smörgåsbord så magen stog i fyra hörn. Christer och Rose-Marie från Västervik gjorde oss sällskap under middagen. De låg ju faktiskt vid samma brygga som oss på Åland. Alla var vi tveksamma om vi skulle kunna gå nästa dag pga blåst och stora vågor.

Månd 25/7 – Vinden hade lugnat sig till ca 8 m/s. Vi stack iväg klockan 10.40 mot Arholma och Sverige, 30.5 nM. Bra vind, lite byig i början men sedan stadig ca 8 m/s, halv vind från babord.
Efter hand ökande till 10-11 m/s och stora vågor, så vi revade allt vi hade men seglade ändå vidare i ca 7 knop, bra fart över Ålands hav alltså. Nu hände det för första gången denna semester…vi fick regn på oss under seglatsen.
Anlände dock tryggt till Östhamnen på Arholma ca 15.00. Promenader och mat förgyllde kvällen.

Tisd 26/7 – Mot Bullandö klockan 9.00, 40 nM. Började med motor men efter hand gick det att segla, ca 5-6 knop. Avbröt dock seglandet på Kanholmsfjärden och gick för motor sista biten. Vi fick plats mitt framför restaurangen på y-bommar, lugn och skyddad hamn med mycket stor marina. Göran hissades upp i masten igen för att se om det var någon ”knäck”, han fick då se att spridarna har fått sig en omgång av ”akterstagstappet” tidigare. Anders och jag snyggade oss och fyllde på i båten – vatten/el. Göranssons gick på restaurang och vi åt sill och potatis i båten. Avslutade dagen med att bjuda Göran och Inger på skumpa som vi köpt i Estland och tacka för att de hållit i ”rutten” som har varit mycket bra och givande. Vi skiljdes åt i denna hamn.

Onsd 27/7 – Vi avgick mot Nynäshamn, ca 8.00, tankade i Stavsnäs och puttrade vidare söderut. Det var mycket varmt och det blev mest motorgång. På Mysingen provade vi med att hissa Gennackern, det gick i ca 1 tim, sedan blev det motor igen. Väl framme i Nynäshamn blev det dusch, bryggpromenad och vi bunkrade för sista gången.

Tors 28/7 – Starten mot Kråmö i Trosas skärgård startade kl 9.40, ca 20 nM. Seglade nästan hela tiden, härligt. Vi genade lite mellan olika leder och läste sjökortet noga vilket inte en annan segelbåt gjorde. Lite innan vi möttes körde de på fel sida om en prick och båten tvärstannade och satte sig fast på ett grund. Flera båtar strömmade till hjälp så vi seglade sakta vidare, vi såg innan att det gick folk på den båten så vi hoppas att ingen blev skadad. Vi ankom Kråmö i starkt akterlig vind och förjtöjde mellan boj och brygga utan dramatik. Det var fint väder och vi hade bestämt träff med barn och barnbarn samt exman där på ön. Barnen badade, vi fikade, tittade på fåren, på hönsen och plockade körsbär. Det blev en mysig eftermiddag. På kvällen kokade Anders ”spottsoppa” (körsbärssoppa). Senare på kvällen kom en turbåt och stannade till på Kråmö. Vi gick ombord och tog en öl samt lyssndade på ett par trubadurer som sjöng och spelade gitarr. Under natten tilltog vinden och vi var uppe i mörkret och vände båten så det blåste mot fören i stället. Det blev lite dåligt med sömn den natten pga vinden.

Fred 29/7 – Vi stack ifrån vinden klockan 8.10. Det blåste mycket och vi seglade hela vägen och även över Bråviken med bara revad genua i akterlig vind ca 5-6 m/s. Vi behövde visst handla lite till, vi stannade till i Arkösund och jag hoppade av för att rusa till mataffären och köpta räkor och rökt fisk. Vi gjorde natthamn vid Snedskär på Selenas plats. Tryggt förtöjda somnade vi denna även denna kväll.

Lörd 30/7 – Vi unnade oss sovmorgon och kom iväg vid 11.00, 20 nM kvar till hemmahamn och denna semester är över. Det har varit en fantastisk resa som vi rekommenderar och berättar gärna mer om.