Till Polen v.1

Resan i pdf

Toatömmning i Loftahammar

Toatömmning i Loftahammar

20150807_172951

Lilla Bockholmen

Måndag 6 juli
Vi lämnade Målma en regnig morgon kl 9.30 för att åka till Lilla Bockholmen och plocka upp våra vänner Ove och Monia – på segelbåten Happy Life – som vi sett fram emot att segla tillsammans med till Polen. De har seglat dit flera gånger tidigare och nu ska de få visa oss sina smultronställen. Efter intag av en mycket god tacosoppa startade vi med motorgång och stävade söderut. Vädret klarnade upp på eftermiddagen och varma vindar med växlande sol kändes skönt. Vi siktade på Idö lite utanför Västervik, det var byig vind från olika håll och mellan 8-12 ms. När vi gick över Knöldjupet så braskade vinden igång med 9-17 ms så vi beslöt oss för att gå in till Loftahammar i stället. Där hamnade vi i gästhamnen som var välordnad och fin. Ett plus för Loftahammar som har latrinsugtömmning på en flytbrygga i hamnen. Man kan då lägga till från flera sidor och men behöver inte – som tex i Fyrudden – trängas på samma plats som de som vill tanka diesel.

Tisdag 7 juli.
Vi beslutade om frukost i lugn och ro för att sedan avgå kl 10. Mot Västervik i mestadels byig motvind 8-15 ms, ganska kort etapp pga vinden men vi är ju ändå på väg söderut. Under seglatsen bytte jag rep på alla fendrarna, taglade fast öglor och monterade nya fenderkrokar som vi köpt för att snabbt och lätt kunna flytta och parkera våra fendrar vid tilläggning. Mitt på dagen verkade vinden stabil och mest akterlig, så vi lade om planen och tänkte fortsätta söderut. Vi han inte mer än säga det så blåste det upp igen och vi ”peakade” 19 ms. Okey det fick bli Västervik ändå. Tanken var att lägga oss i klubbhamnen på Notudden men där var fullt, en man på andra sidan vid en privatbrygga vinkade in oss och både Happy Life och vi fick plats tryggt och fint med vinden i fören. Härligt när folk hjälper till. Det är ju alltid lättare att se från land/bryggan var man kan förtöja.

Oskarshamn

Oskarshamn

Onsdag 8 juli
En regnig morgon start kl 8 mot Figgeholm. Sydlig vind ca 4 ms mao motvind och motorgång. Växlande molnighet och någon riktig storskur. Varefter dagen gick i motvinden så ville vi komma längre söderut och vi ändrade destinationen till Oskarshamn. Vi lade oss i klubbhamnen Ernemar som låg närmast, trevlig, lugn och väl skyddad hamn med gott om plats. Mat, promenad och sova. Regnskur

Slottsbredan

Slottsbredan


Torsdag 8 juli.
Start kl 7 mot Kalmar. Jag tycker det är mysigt att vakna, dra på sig stället och iväg, sedan frukost under gång. Första timmarna seglade vi i sidvind med bara genuan ca 10 ms, bra fart blev det ca 6,5 knop. Sedan vred vinden och ökade och vi drog in seglet, sedan blev det motorgång i motvind, gungeligung. Det är inte många båtar på sjön en sån här dag och inte så mycket att titta på. Vi gläds i alla fall åt att det inte regnar och att det kommer in mycket friskt och nytt vatten i Östersjön.
Efter mycket hoppande, gungande och översköljningar så kom vi till Kalmar. Det var fullt i hamnen när vi kom kl 15, hamnvakterna kom ut i gummibåt för att hjälpa till att hitta en alternativ plats för oss två båtar. Det blåste rejält i hamninloppet och det var bara att ligga där och snurra. Vi kunde ligga utanpå en båt så det var alltså tre båtar utanpå varandra. Phu.. allt väl och vi planerar en liggedag här för det ska blåsa mer i morgon och sedan lugna sig. Jag föreslog räkfrossa i vår båt till kvällen och det fick gehör. Yesss…

 

Fredag 10 juli.
Liggedag för det ska fortsätta att blåsa mycket. Kalmar är en trevlig stad att vara i. Bra marina och nära till mataffärer etc. Vi bunkrar och promenerar i blåsten. Jag har nu investerat i en ny kikare som jag kan se i – bra va?!

Lördag 11 juli
Ewa på väg mot Utklippan

Utklippan

Utklippan

Kl 7 lämnar vi Kalmar för färd mot Utklippan. Fin vind från rätt håll
till att börja med, men kallt i luften. Senare mojnade och vände vinden så resten av färden var motorgång. Utklippan är en kal fågelö, måsar är de fåglar som tar mest plats. Vi grillade på kajen och om man vänder ryggen till så snor dom biffen. De är så snabba och fräcka.

Söndag 12 juli.
Vi lämnar Utklippan och styr mot Christiansö strax nordost om Bornholm. Två öar brevid varandra med ett långsmalt sund mellan. Fredriksö är den mindre och västligaste av dem och där ligger hamnen. Ön trafikeras flera gånger om dagen med besökare från bla Bornholm. En gångbro mellan öarna gör det möjligt att titta runt på båda öarna där det finns mycket bebyggelse från slutet på 1600-talet då öarna var danska flottbaser med fästningstorn och granitbefästningar. Det var en mycket trevlig plats att få komma till.

Christiansö från Store Tårn

Christiansö från Store Tårn

Trädgård på Fredriksö

Trädgård på Fredriksö

Kommentarer inaktiverade.